Novák zahájí v Paříži s Rusem Južným

  • 3
Paříž - Nejúspěšnější český tenista současnosti Jiří Novák zahájí grandslamové French Open utkáním s Michailem Južným. Ruský soupeř bude pro čtrnáctého nasazeného Nováka neznámou, neboť se tito dva hráči na turnajích ATP ještě nepotkali. Pokud semifinalista Australian Open v prvním kole uspěje, čeká ho vítěz duelu mezi Korejcem Hyung-taik Lee a zatím neznámým kvalifikantem. Ve stejné čtvrtině pavouku jako Novák je i čtvrtý nasazený Američan Andre Agassi.

Semifinálové utkání z Říma by si mohli zopakovat v případě, že Novák vylepší své dosavadní maximum na kurtech Rolanda Garrose a postoupí do čtvrtého kola.

Zbývající tři čeští hráči se sešli v druhé čtvrtině pavouka. Michal Tabara se v prvním kole utká poprvé v životě s Tommym Haasem. Němec je sice nasazen jako číslo tři, dnes ale kvůli blíže neurčenému zranění ramene odstoupil ze Světového poháru. Bohdana Ulihracha čeká osmnáctý nasazený Alex Corretja, s nímž má vyrovnanou bilanci 3:3. Na antuce byl vždy úspěšnější Španěl.

Letos neúspěšného Jana Vacka prověří Argentinec Mariano Zabaleta, jehož vloni porazil při cestě za svým zatím jediným titulem na turnaji v Salvadoru. V druhém kole by pak mohl narazit na pátého nasazeného Jevgenije Kafelnikova z Ruska.
 
Čtyři české tenistky se dostaly přímo do hlavní soutěže. Pětadvacátá nasazená Daniela Bedáňová narazí na Chorvatku Jelenu Kostaničovou, které podlehla začátkem týdne v prvním kole turnaje ve Štrasburku. V případě postupu do třetího kola by se mohla střetnout s Kim Clijstersovou z Belgie.

Květoslava Hrdličková se na cestu do Paříže připravovala v německé lize. V prvním kole se střetne s Tinou Pišnikovou ze Slovinska, s kterou letos prohrála na akci v Indian Wells.  Turnajovou sedmnáctku Tamarine Tanasugarnovou z Thajska přisoudil los prvního kola Denise Chládkové. Na turnaji v Římě česká hráčka Tanasugarnové povolila pouze dvě hry. Adriana Gerši, která letos z osmi zápasů vyhrála na WTA Tour jen jeden, změří síly s třináctou nasazenou Jelenou Dementěvovou z Ruska.

Obhájkyni titulu Jennifer Capriatiovou z USA čekají minimálně ve dvou kolech krajanky. V prvním kole se nejvýše nasazená utká s Marissou Irvinovou. Serena Williamsová má na úvod turnaje za soupeřku Slovenku Martinu Suchou a Venus Williamsová Němku Bianku Lamadeovou.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga