Jan Hájek při tréninku

Jan Hájek při tréninku | foto: Facebook Czech Davis Cup Team - Pavel Lebeda

Nechci dusno před Davis Cupem, říká Hájek ke kauze Hernych

  • 31
Jan Hájek byl s Radkem Štěpánkem na tenisovém turnaji v Americe v Delray Beach. "Tam jsem viděl, jak vypadá," řekl o svém nemocném krajanovi a spoluhráči. "Opravdu mu bylo hodně špatně, takže jsem už tušil, že se do Davis Cupu nedá do pořádku." A to se potvrdilo.

Štěpánek o víkendu v Ostravě v prvním kole Davisova poháru proti Kazachstánu hrát nebude. A právě Hájek zaujal jeho místo v týmu. "Určitě to je ztráta, když je Radek nemocný, ale musíme se s tím vypořádat," podotkl Hájek.

Jste připravený ho nahradit?
Už jsem zápasy Davis Cupu hrál, ale hlavně venku. Doma to pro mě bude premiéra, ale po psychické stránce bych to měl zvládnout.

Poté, co se omluvil Radek Štěpánek, to vypadalo ještě hůř, když Tomáš Berdych na turnaji v Dubaji nedohrál páteční zápas s Djokovičem. Co se vám v tu chvíli honilo hlavou?
To jsem se trochu lekl. Nedejbože, kdyby ani Tomáš nebyl v pořádku. To by byla kritická situace. Být bez dvou nejlepších hráčů, ocitli bychom se pod velkým tlakem. Tomáš je naštěstí v pořádku a pevně věřím, že bude tím tahounem týmu a my ostatní přispějeme nějakým bodem k tomu, aby utkání bylo třeba už po sobotě rozhodnuto.

Vy jste v Americe také bojoval s nemocí. Už jste fit?
Chytlo mě to v nějakém lehčím stadiu. Dva tři dny mi nebylo dobře, bolelo mě celé tělo, ale neměl jsem horečky. První kolo jsem skrečoval. Na Floridě byly docela vysoké teploty. Nebyl jsem připravený na to, abych běhal dva tři sety. Po první sadě jsem zápas raději skrečoval a zůstal jsem tam dva dny ležet, abych neletěl v největší únavě, aby mě to ještě nedorazilo. Doma jsem od pátku. Už je to v pohodě.

Jaké to bylo, léčit se sám v americkém hotelu?
Sám jsem nebyl, byl jsem v Americe tři týdny s manželkou. Ale i tak to není nic příjemného ležet celý den v hotelovém pokoji. Navíc venku bylo pětadvacet stupňů, ideální počasí na koupání, na procházky. Teď jen doufám, že nikdo z nás ještě něco nechytí, když jsme se tady do zimy vrátili z tepla. Ale máme kolem sebe perfektní tým lidí, kteří by nás určitě dali do kupy.

Na turnaji v Delray Beach vám kvůli nemoci záskok za Radka Štěpánka nevyšel. V Davis Cupu už to vyjde?
Všude se psalo, že jsem na tom turnaji nahradil Radka Štěpánka, ale to tak nebylo. V Delray Beach se odhlásilo víc lidí, nejen Radek. Místo nich šli kvalifikanti a šťastní poražení. To, že jsem byl na Radkově místě v pavouku, byla vyloženě náhoda, mohl jsem být kdekoliv na místě hráče z kvalifikace.

Daviscupový tým vedle zdravotních problémů zasáhla i kauza Jana Hernycha, který údajně nepřistoupil na nabízené podmínky a účast v družstvu odmítl. Co vy na to?
Tu situaci znám. Telefonicky jsem s Honzou Hernychem mluvil. Ta situace mě strašně mrzí, ale nechci to teď před Davis Cupem řešit, nechci dělat zbytečně dusnou atmosféru.

Nenabourá to náladu v týmu?
Jsme profesionálové a jsme tady kvůli tomu, abychom vyhráli, takže ne.

Asi není chyba jen na straně Jana Hernycha, ne?
Jak říkám, nechci to nyní komentovat. Nechám to bez komentáře.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga