Tradiční opory daviscupového týmu Tomáš Berdych (vlevo) a Radek Štěpánek. Před baráží s Rumunskem jsou oba zranění.

Tradiční opory daviscupového týmu Tomáš Berdych (vlevo) a Radek Štěpánek. Před baráží s Rumunskem jsou oba zranění. | foto: AP

Navrátil o Berdychovi se Štěpánkem: Potřebujeme, aby aspoň jeden hrál

  • 7
Nehrající kapitán českého daviscupového týmu Jaroslav Navrátil se připravuje na krizový scénář. Baráž o záchranu světové skupiny týmové tenisové soutěže se blíží. A deset dní před začátkem úvodní dvouhry s Rumunskem jsou zranění Tomáš Berdych i Radek Štěpánek.

Kouč si uvědomuje, že bez jejich účasti bude úsilí o záchranu světové skupiny hodně ztíženo. "Potřebovali bychom, aby alespoň jeden mohl nastoupit," uvědomuje si Navrátil.

Jaká je šance, že se Berdych nebo Štěpánek dá zdravotně dohromady?
To kdybych věděl. Radek už je v péči docenta Koláře, Tomáše čeká vyšetření. Musíme věřit, že alespoň jeden bude připraven hrát.

Máte v záloze variantu, že to nebude možné?
To není zase tak těžké. Nemáme moc na výběr. Lukáš Rosol je připravený, k němu Honza Hájek, který má za sebou několik challengerů. Do deblu Lukáš Dlouhý. A čtvrtého hráče bychom museli hledat, což není snadné. Třeba Ivo Minář za poslední dva měsíce nevyhrál zápas.

To není před barážovým zápasem příliš dobrá vyhlídka.
To je pravda. Když se na to podívám z pohledu možného dopadu v podobě sestupu, bylo by lepší, kdyby tato situace přišla před prvním kolem soutěže. Případná porážka se dá napravit v baráži. Teď je to jinak. Neúspěch znamená pád do první divize. Následná snaha dostat se zpět mezi elitu je vždy těžká.

Před rokem se tým musel ve čtvrtfinále v Chile obejít bez svých opor a zápas zvládl. Vzpomenul jste si při pohledu na aktuální marodku na toho utkání?
To víte, že vzpomenul. Přesto se utkání s Chile nedá se zápasem v Rumunsku srovnávat. Do loňského čtvrtfinále jsme šli s tím, že pochopitelně chceme uspět, ale naše setrvání ve světové skupině neovlivní ani případná porážka. Takový luxus v Bukurešti mít nebudeme. Každý tenista, který půjde na kurt, bude pod velkým tlakem. A vyrovnat se s ním není nic jednoduchého.

Takže vám nezbývá než věřit schopnostem Pavla Koláře?
Jsem přesvědčen, že ať už nastoupí kdokoli, nechá na kurtu všechno a bude se rvát o záchranu. Druhá věc je, že s Berdychem nebo Štěpánkem bychom byli silnější a měli lepší vyhlídky. Z tohoto pohledu si pochopitelně přeji, aby se uzdravili.

Změnu v nominaci můžete udělat ještě příští čtvrtek těsně před losováním. Jak dlouho budete čekat s výběrem tenistů pro utkání s Rumunskem?
To bude záležet hodně na průběhu léčení. Není jednoduché odletět do Rumunska s kvartetem tenistů a pak třeba ve středu večer povolat dalšího hráče. Přál bych si, abychom sestavu měli vyřešenou do odletu týmu do Bukurešti.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga