Muslim a žid odmítli tlaky politiků

  • 4
New York - Tenisté z Izraele a Pákistánu, Amír Hadad a Aisam Qureši, nedali na nátlak politiků a také na US Open hrají čtyřhru společně. V prvním kole vyhráli bez ztráty setu a ukázali, že spolupráce mezi židy a muslimy může fungovat. "Dva lidé z různých zemí a odlišných kultur spolu mohou tvořit tým a hrát dobrý tenis," řekl Hadad. "Možná i politici by mohli dokázat stejnou věc," dodal čtyřiadvacetiletý hráč.

Do svého tenisového partnerství však politiku zatahovat nechtějí. Na otázku, co se od nich svět může naučit, odpověděl dvaadvacetiletý Qureši: "Učím lidi, jak trefit míček, jak podávat, zahrát bekhend a forhend."

V první řadě jim jde o sport a o přátelství. "Nevěřím v míchání náboženství či politiky s tenisem. O tom ten sport je. Může spojit lidi různého vyznání a původu. To je na tom to nejlepší," věří Qureši. Při jejich zápasu v New Yorku však přesto na kurtu panovala zvláštní bezpečnostní opatření, diváci jim ale nadšeně fandili.

Spojení Izraelce a Pákistánce vzbudilo velkou pozornost poté, co se pár kvalifikoval do hlavní soutěže Wimbledonu a vyhrál první kolo. Publicita jim ovšem vůbec nevadí. "Teď nás všichni znají. Ve čtyřhře se vám obvykle tolik pozornosti nedostane," pochvaluje si Hadad.

"Myslím, že jen Andre Agassi a Pete Sampras jí budí tolik. My jsme teď hned za nimi," dodal s úsměvem.  Negativní ohlas však vzbudili mezi politiky. Zatímco v Izreali spojení Hadada s muslimem nevyvolalo žádné pohoršení, v Pákistánu způsobilo spojení s židem poprask. Národní svaz za to Qurešiho morálně odsoudil a dokonce pohrozil, že ho vyloučí z reprezentačního týmu pro Davis Cup, Mezinárodní tenisová federace (ITF) se však postavila ostře proti.

"Nikdo mě osobně nekontaktoval. Jen jsem to viděl v novinách," řekl Qureši s tím, že teď už snad vše v pořádku. "Teď mě požádali, abych příští týden nastoupil v Davisově poháru," dodal.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga