Markéta Vondroušová

Markéta Vondroušová | foto: ČLTK Praha

Mladé tenistky obhájily světový bronz, od finále je dělily dva míče

  • 0
Dva míče chyběly českým tenistkám na mistrovství světa do 14 let v Prostějově k postupu do finále. V duelu proti Spojeným státům americkým ztratily vítězství v tie-breaku třetí sady čtyřhry a musely se smířit s utkáním o třetí místo. V něm porazily Kanadu 2:1 a obhájily loňský bronz.

"Po semifinále byly holky hodně zklamané, ale dokázaly se zvednout. Medaile má velkou cenu. Tým si zaslouží pochvalu," komentovala vystoupení českého výběru ředitelka šampionátu Petra Langrová.

Češky bez zaváhání vyhrály svoji skupinu a v zápasech o 1. až 4. místo prohrály s Amerikou. Ve svém posledním vystoupení ukázaly velkou dávku bojovnosti a vydřely medaili.

První duel sehrála Monica Kilnarová s Charlottou Robillard Millettovou a prohrála ve třech setech. O vyrovnání se pak postarala Markéta Vondroušová v duelu s Kathrine Sebovou, o vítězkách rozhodovala čtyřhra. Vondroušová se Slovákovou soupeřkám povolily jediný game a otevřely si cestu na stupně vítězů.

"Družstvo sice nepotvrdilo pozici nejvýše nasazeného týmu, i tak ale děvčata ukázaly svoji kvalitu a potvrdily, že se nestaly mistryněmi Evropy náhodou," poznamenala Langrová. Titul světových šampionek získaly tenistky Spojených států po vítězství 2:1 nad Ruskem. Za stavu 2:0 už vítězky k závěrečné čtyřhře nenastoupily.

Chlapci osmí

Slušné osmé místo obsadila chlapecká sestava. Ve skupině prohráli s Austrálií 1:2, porazili Brazílii 2:1 a stejným poměrem přehráli také Itálii a zajistili umístnění v horní polovině startovního pole. "Kluci splnili očekávání. Neměli medailové ambice, ale ukázali, že se s nimi musí počítat. Především Patrik Rikl byl velkou oporou," ocenila příspěvek syna bývalého špičkového deblisty šéfka mistrovství.

Ve skupině o 5. až 8. místo tenisté nejdříve podlehli Argentině a ve svém závěrečném vystoupení nestačili ani na Velkou Británii. "V několika případech kluci nezvládli koncovky zápasů, které byly vyrovnané," uvedla Langrová.

Z titulu se raduje Rusko po vítězství nad Spojenými státy. Třetí příčku obsadila Francie. Mistrovství světa družstev se v Prostějově konalo již popatnácté. Na stejném místě se bude o medaile bojovat také v příštím roce. "S vedením Mezinárodní tenisové federace ITF máme smlouvu také na následující mistrovství. Co bude dále, je otázkou jednání," uzavřela ředitelka Langrová.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga