Lucie Šafářová slaví první bod v semifinále Fed Cupu proti Francii.

Lucie Šafářová slaví první bod v semifinále Fed Cupu proti Francii. | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Do poslední chvíle Šafářová věřila. A velela si: Na mečboly naplno!

  • 2
Tenistka Lucie Šafářová je letos na WTA nejlepší v odvracení brejkbolů (před Fed Cupem 68,1 procent). V sobotu dokázala, že to zvládne i v nejvypjatějších situacích. Ve druhém setu přečkala proti Caroline Garciaové pět mečbolů při svém servisu! „Strašně těžký zápas,“ vydechla si po necelých dvou hodinách, když dobyla první českou výhru.

„Je důležité, aby se Lucka dostala do fedcupového transu,“ říkal na lavičce českého týmu David Kotyza, trenér Petry Kvitové. Věděl, že Šafářová umí v týmové soutěži zapnout do režimu, kdy se jí musí bát každá soupeřka.

Skoro dva sety se ale zdálo, že proti Caroline Garciaové to bude takřka nemožné. Francouzka perfektně servírovala, pustila Šafářovou k jedinému brejkbolu. Na servisy soupeřky chodila hluboko do kurtu a hlavně druhá podání nemilosrdnými returny „zabíjela“.

Jenže pak přišel zlom. Pět nevyužitých mečbolů. A velkolepý obrat Šafářové. „Do poslední chvíle jsem věřila, že to můžu otočit a vyhrát,“ říkala šťastná vítězka.

Dlouho vám ale Garciaová dávala zabrat, že?
Od začátku hrála výborný tenis. Výborně servírovala, všechno kolem 180 kilometrů v hodině. V prvním setu jsem měla jediný brejkbol, na který mi dala čisté eso. Šancí moc nebylo. A pak za stavu 4:5 mi zahrála tři vítězné údery z druhého servisu. Jen jsem si říkala, jestli takhle vydrží hrát celý zápas...

Utkání se otočilo po mečbolech ve druhém setu. Co se změnilo?
Na mečboly jsem se snažila vždycky zkoncentrovat, jít do toho naplno. V průběhu zápasu jsem se zlepšovala, chodila víc na riziko, protože když jsem jí dala šanci, tak ona byla nekompromisní.

Myslíte si, že mečboly hrály velkou roli i z psychického hlediska?
Hodně mě to nakoplo. Ona sice výborně zaservírovala game na 6:5, ale dalo mi to větší odvahu, agresivitu. A když jsem pak vyhrála druhý set, tak ona začala hrát hůř, hůř servírovat. Když člověk uteče z pěti mečbolů, tak ho to nakopne, dá mu to zdravou sílu, že to ještě půjde vyhrát.

Nedělní program (od 12.00)

Ostrava, ČEZ Aréna, tvrdý povrch

Kvitová - Garciaová
Šafářová - Mladenovicová

Plíšková, Strýcová - Cornetová, Parmentierová

Nominace se ještě mohou změnit.

Často jste navíc na mečbol musela hrát druhý servis...
Nebylo to jednoduché. Chodila jsem i do druhého servisu odvážně, protože jsem věděla, že když to tam jen nahodím, tak ona mi to zabije. Takže jsem do toho stejně musela jít.

Pomohly vám i fedcupové zkušenosti?
Určitě. Když jsem začínala hrát Fed Cup, tak jsem bývala extrémně nervózní, výkony nebyly tak dobré. Cesta byla taková trnitá, dřív jsem nebyla schopná se uvolnit a setřepat to ze sebe. Ale taky jsem hrála proti výborným hráčkám, které mi nedaly moc šancí hrát lépe. První fedcupové finále v Rusku, to pro mě byla náročná zkušenost. O to víc jsem se z toho pak v Praze chtěla poučit a hrát lépe.

Což se povedlo.
Věřila jsem v sama sebe. A povedlo se, od té doby jsem schopná podávat na kurtu daleko lepší výkony. A o to větší z toho má člověk radost, že se zvedl a hraje lépe. Je to zadostiučinění.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga