Tomáš Berdych

Tomáš Berdych | foto: Reuters

Berdycha s Kvitovou čeká na úvod Roland Garros francouzský start

  • 40
Bude to ostrý start! Tomáše Berdycha čekají v úvodu druhého grandslamového turnaje sezony náročné překážky. Šestý hráč světa změří v úvodním utkání v Paříži síly s Gaelem Monfilsem. Uspěje-li, ve druhém kole se může setkat s Lotyšem Ernestsem Gulbisem. Petra Kvitová začne cestu za obhajobou loňského semifinále soubojem s Francouzkou Aravane Rezaiovou.

Tomáš Berdych mohl mít radost. Jméno semifinalisty posledních dvou antukových podniků (Madrid a Řím) se totiž ocitlo v opačné polovině pavouka než dvojice Novak Djokovič - Rafael Nadal, srbské světové jedničky a suverénního antukového krále ze Španělska.

Pavouky Roland Garros

Los turnaje: MUŽI - ŽENY

V souboji o postup do závěrečných kol se pak Berdychovi coby největší soupeři rýsují Španěl David Ferrer a Švýcar Roger Federer. Jenže Berdych tak dopředu na pavouka nekouká.

Těžký začátek pro Berdycha

Stačí mu pohled na první kola. A při něm si nelepší český tenista může povzdechnout. Rozjezd na pařížské antuce totiž bude mít mimořádně náročný.

Gael Monfils, momentálně 109. v žebříčku ATP hraje v Paříži pouze díky divoké kartě - jenže mimo stovku odsunul bývalého sedmého tenistu světa zejména dlouhý herní výpadek v uplynulé sezoně, kdy se šestadvacetiletý Francouz potýkal s velkými problémy s koleny.

Gael Monfils

Pozitivem může být pro svěřence Tomáše Krupy vzájemná bilance - ani jeden ze tří duelů totiž s Monfilsem neprohrál. Přeskočí-li Berdych první překážku, druhá bude také velkou výzvou. V ní si totiž na dlouhána z Valašského Meziříčí může "počkat" nevyzpytatelný Ernests Gulbis, který loni českou jedničku porazil v 1. kole Wimbledonu.

Grandslamová premiéra pro Veselého

Z dalších českých tenistů se Radek Štěpánek v prvním kole utká s Australanem Nickem Kyrgiosem. Lukáše Rosola čeká Španěl Pere Riba, jenž absolvoval kvalifikaci, stejně jako soupeř Jana Hájka Denis Kudla z USA.

Z ní přibylo do české mužské sestavy ve městě u Seiny další jméno: nástrahy kvalifikace dokonale zvládl talentovaný prostějovský junior Jiří Veselý! 

Jiří Veselý

Ve třetím kole kvalifikace porazil domácího Stephanea Roberta 6:2, 6:2 a pár týdnů před dvacátými narozeninami si poprvé v kariéře zahraje hlavní soutěž na grandslamovém turnaji mezi muži - mezi juniory zná i pocit vítězství, Veselý vyhrál Australian Open 2011.

"Je to tam! První hlavní soutěž na grandslamu. Je to jako sen, užívám si to a teď mám čas se připravit na první kolo. Těším se," napsal na Facebooku Veselý, který se střetne s šestnáctým nasazeným Philippem Kohlschreiberem z Německa.

Mužská soutěž v Paříži má hned na začátku jednu jistotu - v neděli 9. června nedojde k repríze loňského finále. Novak Djokovič a Rafael Nadal se můžou utkat už v semifinále...

Kvitová jediný zápas s Rezaiovou prohrála

Petra Kvitová

Mezi čtyřmi nejlepšími si loni na pařížské antuce zahrála i Petra Kvitová. A sedmou nasazenou čeká na úvod podobně jako Berdych soupeřka z Francie, která figuruje v žebříčku poměrně nízko - na 187. místě, ale před třemi lety byla patnáctá...

Bývalá šampionka Wimbledonu má se šestadvacetiletou Francouzkou negativní bilanci - jediný vzájemný duel v Montrealu 2010 prohrála.

Třiadvacátá nasazená Klára Zakopalová, kterou od fedcupového semifinále v Itálii trápí alergie, narazí na loňskou čtvrtfinalistku Kaiu Kanepiovou z Estonska. Lucie Šafářová změří v prvním utkání síly s Američankou Jamie Hamptonovou. Andrea Hlaváčková narazí na 19. nasazenou Rusku Anastasii Pavljučenkovovou, svěřenkyni Martiny Hingisové. 

Kvalifikace Roland Garros

Muži - 3. kolo:
Veselý (17-ČR) - Robert (Fr.) 6:2, 6:2
Ženy - 3. kolo:
Záhlavová-Strýcová (24-ČR) - Vogtová (Licht.) 6:4, 6:4
Záhlavová (ČR) - Gavrilovová (Rus.) 7:6 (7:3), 6:3
Minová (USA) - Birnerová (ČR) 6:2, 6:4

Ruskou soupeřku dostala i Petra Cetkovská. Česká tenistka, která se od zranění na loňských olympijských hrách objevila na kurtech teprve tento týden, změří síly s Olgou Pučkovovou. Lucii Hradeckou čeká Australanka Ashleigh Bartyová.

Z kvalifikace postoupily také Sandra Záhlavová, kterou čeká Němka Becková, a Barbora Záhlavová-Strýcová, která se v dubnu vrátila na kurty po trestu za doping a v posledních týdnech se jí daří.

Vyhrála turnaj ITF v Trnavě, v Praze byla ve čtvrtfinále a nyní vyhrála další tři zápasy, což znamená bilanci deseti výher a jedné prohry. Před rokem prohrála Záhlavová-Strýcová na French Open v prvním kole, teď vyzve Srbku Jovanovskou. Těsně před branami hlavní soutěže skončila Eva Birnerová.

Roland Garros 2013 - los českých tenistů

MUŽI - 1. kolo: Berdych - Monfils (Fr.), Štěpánek - Kyrgios (Austr.), Rosol - kvalifikant, Hájek - kvalifikant.

ŽENY - 1. kolo:  Kvitová - Rezaiová (Fr.), Šafářová - Hamptonová (USA), Zakopalová - Kanepiová (Est.), Hradecká - Bartyová (Austr.), Hlaváčková - Pavljučenkovovoá (Rus.), Cetkovská - Pučkovová (Rus.), Krist. Plíšková - kvalifikantka, Kar. Plíšková - Muguruzaová (Rum.)


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga