POTLESK. Tomáš Berdych (uprostřed) s Radkem Štěpánkem si ho po vyhrané hře

POTLESK. Tomáš Berdych (uprostřed) s Radkem Štěpánkem si ho po vyhrané hře zaslouží a nehrající kapitán Jaroslav Navrátil jim ho dopřává. | foto: Reuters

Daviscupový tým zná soupeře pro příští rok, čeká ho cesta do Švýcarska

  • 117
Čeští tenisté už znají soupeře pro první kolo příštího ročníku Davisova poháru. Krátce po prvním grandslamovém podniku sezony, Australian Open v Melbourne, je čeká souboj se Švýcarskem. Od prvního do třetího února 2013 se představí na půdě soupeře.

Před pěti lety, na konci září 2007, pražská O2 arena bouřila, když dvojice Tomáš Berdych, Radek Štěpánek odvrátila mečbol a vyhrála čtyřhru proti páru Roger Federer, Yves Allegro.

V nedělním souboji týmových dvojek pak Štěpánek navzdory zranění porazil Stanislase Wawrinku a Češi slavili - vyhráli barážové utkání 3:2 a v Davisově poháru nastartovali k úspěšnému období.

Bez Federera je to hratelné, řekl kapitán Navrátil

"Los je určitě těžký," reagoval bezprostředně na los kapitán českého týmu Jaroslav Navrátil. "Soupeř v sestavě s Federerem a Wawrinkou je velice kvalitní, ale nikdy nevíme, jestli Roger bude hrát. Kdyby nehrál, je to hodně hratelné. Jejich další hráči po Federerovi a Wawrinkovi totiž nemohou konkurovat Berdychovi a Štěpánkovi."
Souboj se Švýcarskem přirovnal k letošnímu finále proti Španělsku - Federer a Nadal zvedají úroveň obou týmů o stupeň výš. "Účast Federera bude hodně zásadní," řekl kapitán.
Vzhledem k cestování Švýcarsko jako soupeře vítá. "Je to blízko a organizace bude určitě kvalitní. Myslím, že se bude hrát určitě na rychlém povrchu. Po Australian Open ne na antuce."

V roce 2009 si kvarteto pod vedením kapitána Jaroslava Navrátila zahrálo ve finále proti Španělsku v Barceloně, letos přivítá Španěly na své půdě - za několik týdnů svedou boj o "salátovou mísu".

"Tehdejší zápas se Švýcary a nedávné semifinále v Argentině jsou pro mě dva největší zážitky v Davisově poháru v roli kapitána," přiznal šéf českého týmu Jaroslav Navrátil. "Tehdy v baráži to všechno začalo..."

A cesta se "švýcarským startem" může pro Berdycha a spol. skončit na absolutním vrcholu, uspějí-li tenisté ve finále, pojedou do Švýcarska v roli úřadujících šampionů...

Se Švýcary se čeští tenisté utkají podeváté s pozitivní bilancí 6:2. A ačkoli jméno soupeře budí respekt - naděje na úspěch mají Berdych a spol. velké. Především proto, že držitel sedmnácti grandslamových titulů Roger Federer týmovou soutěž pravidelně nehrává.

Loni proti USA nastoupil v zápase prvního kola, který termínově navazuje na Australian Open, po osmi letech... A na antuce nestačil na Johna Isnera, Švýcaři podlehli USA 0:5 ve Fribourgu a příslušnost k absolutní elitě vydřeli v baráži v Nizozemsku - i s Federerem. 

Švýcarský kapitán Severin Lüthi má bez Federera k dispozici nevyrovnaný tým: Stanislase Wawrinku, 16. hráče světového žebříčku, doplňují Marco Chiudinelli (139. v žebříčku ATP) a Michael Lammer (273.).

Vítěz souboje českých a švýcarských tenistů se ve čtvrtfinále týmové soutěže utká s lepším z duelu Kazachstán - Rakousko.

Los Světové skupiny Davisova poháru 2012 - 1. kolo (1. až 3. února): Kanada - Španělsko, Itálie - Chorvatsko, Belgie - Srbsko, USA - Brazílie, Francie - Izrael, Argentina - Německo, Kazachstán - Rakousko, Švýcarsko - Česká republika.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga