Kateřina Siniaková s trofejí pro vítězku turnaje v Portoroži.

Kateřina Siniaková s trofejí pro vítězku turnaje v Portoroži. | foto: Profimedia.cz

Vášně pouštím ven! Ale soustředění na další míč musí zůstat, říká Siniaková

  • 19
Je málem k neuvěření, jak se v jednom sportovním příběhu mohou střídat, ba dokonce prolínat návaly štěstí s naštváním a žalem. Tenistka Kateřina Siniaková letos s parťačkou Barborou Krejčíkovou válcuje světovou konkurenci ve čtyřhře. Na grandslamech se smí holedbat bilancí 18–0 a třemi trofejemi. Tuze ji těší vzájemná podpora s přítelem Tomášem Macháčem, jenž si na živobytí též vydělává šviháním raketou.

Zároveň ji rmoutí dění na Ukrajině. Její ruská trenérka Jevgenija Manjukovová mnohdy netuší, zda k cestě na daný turnaj dostane víza. Lekla se prvního vážnějšího zranění, jež ji na jaře notně přibrzdilo, neblaze ovlivnilo její singlové výsledky a v pořadí WTA Tour ji v červenci ponořilo na 96. místo.

Proto ji tak dojaly události minulých dnů ve slovinské Portoroži, kde působivé tažení pavoukem zakončila zdoláním wimbledonské šampionky Rybakinové z Kazachstánu 6:7, 7:6, 6:4.

„Vlastně ani nevím, jak jsem vyhrála, protože jsem hrozně unavená,“ prohlásila při ceremoniálu na betonovém dvorci. „Prostě jsem nepřestávala bojovat. Titul jsem nečekala, i proto se teď ve mně mísí spousta pocitů.“

Sedmnáctiletá Fruhvirtová získala první titul, slaví i Siniaková a Martincová

Nejenže byla její řež s Rybakinovou druhým nejdelším utkáním sezony na WTA, Siniaková navíc musela v sobotu kvůli vrtochům počasí zvládnout čtvrtfinále s Paoliniovou (6:2, 3:6, 7:6) i semifinále s Friedsamovou (6:1, 7:5).

„Maso!“ poznamenal Petr Pála, kapitán národního týmu, jenž ji s nadšením sledoval a už při US Open si všiml jedné změny.

Kateřina Siniaková se raduje z triumfu na turnaji  v Portoroži.

„Z její hry zmizely výpadky v koncentraci,“ říká. „Rozčílí se, flákne raketou, ale to patří k její povaze i ke sportu. Emoce se v ní vaří. Hlavní je, že se nenechá rozhodit. Dřív ztratila lamentováním tři gamy a pak bylo na dohánění pozdě.“

Sama výbušná blondýnka v New Yorku popisovala, jak se s vlnobitím mozku v žáru bitvy vypořádává: „Nemůžu tam chodit zplihle a říkat si: Ono to nějak dopadne... To nejsem já. Potřebuju se vyburcovat, abych se naštvala a předvedla lepší výkon. Samozřejmě musí mít moje chování nějaké rámky. I když mám nějaký výlev, musím se zkoncentrovat na další míč.“

Než aby se krotila a měnila se v ledovou sfingu, upouští mezi výměnami páru, načež se rychle uklidňuje. Pála potvrzuje, že se její válečnická duše v soukromí neprojevuje: „Mluví potichu, je velice milá a příjemná holka.“ Jakmile ale jde o fiftýny, z holubičky je ďáblice, ženská verze Johna McEnroea.

Siniaková po deblovém triumfu na US Open přeletěla rovnou do Evropy a zazářila navzdory zátěži i časovému posunu. Dokázala, že se zotavila ze svalových potíží v oblasti žeber, které ji znepokojovaly.

„Nemohla jsem makat naplno a nevěděla, jaký pohyb si můžu dovolit. Zranění jsem vzala jako výstrahu, abych přibrzdila a své tělo šetřila. Už nejsem nejmladší,“ pronesla šestadvacetiletá tenistka.

V „přístavu růží“ na břehu Jaderského moře se dočkala odměny za vytrvalost. Po pěti letech získala trofej na okruhu WTA. Na žebříčku poskočila na 49. místo, mezi grandslamové šampionky Ósakaovou a Stephensovou.

Není pochyb, že poslední dobrodružství včetně finálové otočky ji může povzbudit k dalším velkým činům.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga