Kimiko Dateová - Krummová

Kimiko Dateová - Krummová | foto: AP

Potřebuju nové tělo, říká japonská veteránka, jež vyřadila H+H

  • 5
Postavu má jako teenagerka, běhá jako laňka, při každé otázce na tiskovce se směje. 42letá Japonka Kimiko Dateová-Krummová je zázračná žena. Stala se nejstarší tenistkou v dějinách Australian Open, jež postoupila do 3. kola. Porazila Rusku Petrovovou a Izraelku Peerovou.

Stejně daleko je v deblu, v němž se španělskou parťačkou Parraovou vyřadily stříbrné olympijské medailistky z Londýna Hlaváčkovou s Hradeckou. Kdysi byla 4. na světě, v roce 1996 skončila, po 12 letech se vrátila.

Po zranění je na žebříčku na 100. pozici, ale v Melbourne se proměnila v celebritu. Roztomile komolenou angličtinou odpovídá na dotazy. Kolik účastí na Australian Open chcete přidat? "Ještě pět. Tenis mě pořád baví. Ale není to lehké. Potřebuju nové tělo."

Jaké to je nastupovat proti soupeřkám o 20 let mladším? "Je fakt, že jejich mámy jsou často mladší než já. Takže je beru jako dcery."

Jak jste se vyrovnávala se 40stupňovým horkem? "Na minulém turnaji v Sydney to bylo horší. Takže mě to v tom vedru i bavilo."

Jak o sebe pečujete po čtyřech zápasech ve čtyřech dnech? "Jdu na masáž, pak si lehnu do vany. Myse v Japonsku každý den koupeme. Nejradši bych tam zůstala hodinu, ale to není zdravé, takže po 20 minutách vylezu. Pak strečuju. Zdravě jím. Piju vodu. A hodně spím, třeba deset hodin denně."

V 90. letech bojovala proti Sabatiniové nebo Grafové. Když u kurtů vidí své dávné rivalky, místo pozdravu jí říkají: "Jsi šílená!" Nedávno prý potkala Grafovou a slyšela: "Už toho nech a pořiď si dítě!" Zdá se, že má jiné plány.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga