V KLIDU. Tomáš Berdych vstoupil do letošního Roland Garros vítězně.

V KLIDU. Tomáš Berdych vstoupil do letošního Roland Garros vítězně. | foto: AP

Berdych: Nejtěžší soupeř, ale nejlepší doba, kdy s Llodrou hrát

  • 16
Paříž (Od zpravodaje MF DNES) - Do Paříže přiletěl až v sobotu večer a před prvním kolem ještě cítil únavu. "Ideální to dnes určitě nebylo, ale to zase není hned na úvod potřeba," řekl tenista Tomáš Berdych poté, co na Roland Garros porazil Izraelce Selu 3:0 na sety. "Den volna se mi teď bude hodit a pak už by únava měla být pryč."

První kola bývají zrádná, i favorité se v nich trápí. Čím to?
Platí to hlavně na grandslamových turnajích. Potkáváte tam totiž hráče, na které během roku normálně nenarazíte. Nedostanou se na menší turnaje a na grandslamech se pak chtějí vytáhnout. Přijdou s něčím, na co nejste zvyklí, a chvíli trvá, než se dostanete do tempa.

Loni jste se do něj nedostal a první kolo jste tady prohrál.
Stává se to, určitě, i když naštěstí výjimečně. Na loňský rok jsem si ani nevzpomněl, žádné negativní myšlenky jsem v hlavě mít nechtěl. Spíš jsem si do zápasu nesl, že se mi letos na antuce hodně daří.

Máte zatím nejlepší antukovou sezonu v životě?
Těžko říct. Možná ten vrchol teprve přijde. Možná letos, možná příští rok nebo ještě později. Ale ano, sezona je zatím skvělá.

Tomáše Berdycha podporuje na Roland Garros také přítelkyně Ester Sátorová.

Čím to je?
Paradoxně mi pomohly nepovedené turnaje v Americe. Měl jsem čas si odpočinout a dobře se připravit na antuku. Ten čas jsem využil dobře a teď je to znát. 

Máte antuku čím dál radši?
Já proti ní nikdy nebrojil, vždyť první grandslamové semifinále jsem uhrál právě tady. Navíc jsem se na antuce tenis naučil. Jsem rád, že dokážu hrát vyrovnaně na všech površích. A dobrou fyzičku dnes potřebujete nejen na antuce.

Co především se vám letos daří?
Držím si své zbraně. Dobře servíruju, už od Davis Cupu v Praze, týden co týden. Od toho se celá hra odvíjí. A s každým zápasem pak přichází sebevědomí.

Ve druhém kole vás čeká Francouz Llodra, se kterým jste poslední dva zápasy prohrál. Už víte, jak na něj?
Uvidíme ve středu. Ale horšího soupeře pro druhé kolo bych asi nenašel. Dokáže potrápit i ty nejlepší, ale zase když nemá den, prohraje hladce se soupeři, do kterých bych to nikdy neřekl. Je každopádně nepříjemný. Ale není lepší doba, kdy bych s ním chtěl hrát. Díky mé formě i díky tomu, že jsme ve Francii a určitě nás pošlou na nějaký velký kurt.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga