Hewitt byl zproštěn obvinění z rasismu

New York - Tenistu Lleytona Hewitta dnes funkcionáři US Open zprostili obvinění z nevhodného chování. Australan si při pátečním zápase s Američanem Jamesem Blakem stěžoval na čárového rozhodčího, který je stejně jako Blake afroamerického původu, a za své poznámky byl obviněn z rasismu. Podle představitelů turnaje se však Hewitt nijak neprovinil.

"Po rozhovorech s oběma hráči, s čárovým rozhodčím, kterého se to týkalo, s hlavním rozhodčím a po shlédnutí všech videozáznamů jsme rozhodli, že Lleyton Hewitt neporušil grandslamový kodex chování," konstatoval hlavní rozhodčí newyorského turnaje Brian Earley.

Dvacetiletý Australan si na čárového sudího stěžoval poté, co mu dvakrát po sobě zahlásil chybu nohou. Hewitt požadoval, aby rozhodčího poslali pryč z kurtu. "Podívejte se na něho," rozčiloval se Australan a gestikuloval směrem k sudímu. "Podívejte se na něho a řekněte mi, jaká je tu podoba," tázal se hlavního rozhodčího.

Po zápase, který nakonec v pěti setech vyhrál, Hewitt popřel, že své poznámky mínil rasisticky. Zdůraznil, že jen chtěl vyměnit čárového, stejně jako už několikrát v minulosti. "Zahlásil mi dvakrát chybu nohou. Řekl jsem hlavnímu sudímu, zda by ho nemohl vyměnit. A on souhlasil," vysvětlil Australan. Za své výroky se Hewitt již v sobotu omluvil. "Pokud to lidé špatně pochopili, omlouvám se, protože jsem to tak nemyslel," řekl.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga