Hernych: příliš hodný na tenistu?

Praha - Ani když v sobotu vyhrál tenisový challenger Prague Open, nepřestal klopit oči. Jako by plaše, ostýchavě pokynul coby vítěz tleskajícím divákům. Čtyřiadvacetiletý tenista Jan Hernych se nechová jako namyšlená hvězda, přestože se triumfem v Prague Open přiblížil první stovce žebříčku ATP. Ve štvanickém finále proti svému kamarádovi z ČLTK Ivo Minářovi vyhrál 6:1, 6:4.

Několikrát měl pocit, že míček byl posouzen nesprávně. Ale nikdy se nečertil, nehádal se. „On už je takový,“ říká ředitel pražského turnaje Vladislav Šavrda, který Hernycha dobře zná právě z ČLTK.

„Všiml jsem si třeba, že když procházejí se soupeřem kolem sítě, on dá vždycky tomu druhému přednost. Chtěl bych ho trochu přimět k dravosti a drzosti.“

Po chvilce přemýšlení ovšem dodává: „Pravda, takový Edberg byl taky gentleman kurtu a kam to dotáhl.“

Sám Hernych se jen zlehka usměje, když slyší o svém údajném dobráctví. „Jen si nemyslete. Za poslední dva turnaje jsem zlomil čtyři rakety. A míč taky nepřiznám pokaždé. Člověk se musí soustředit na hru,“ tvrdí hráč, který se ukázal na respektovaných turnajích v IndianWells a v Key Biscayne.

Ještě před pár roky byste sotva hádali, že z Hernycha vyroste tenisový dobrák. Věštili byste mu spíš hokejovou budoucnost.

Hrál v dorostu Sparty, trénoval po boku současné hvězdy NHL Patrika Štefana. „Ale myslím si, že Patrik by mě už ani nepoznal,“ říká Hernych skromně.

Zato další hokejista ho pozná bez problémů. Se sparťanem Petrem Havelkou, který je momentálně na hostování v Plzni, jsou kamarádi. Hokejista se dokonce přišel v sobotu podívat na štvanické finále.

Hernych si z hokeje kupodivu nepřinesl zvyky tvrďáka. „V hokeji bývá daleko větší parta. Jeho zásluhou jsem asi taková kamarádská povaha,“ vysvětluje.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga