Helena Suková se smála a odpověděla na vše

Praha - Usměvavá, štíhlá, vysoká, tak si ji pamatují tenisoví fanoušci ze zápasů, ve kterých bojovala o tenisové trofeje. Helena Suková hodinu a půl trpělivě odpovídala na dotazy čtenářů, nevynechala ani méně příjemné dotazy a po celou dobu si udržovala dobrou náladu. Popisovala svou snahu vzkřísit český tenis, přiblížila, jak to chodí mezi tenistkami, nebála se ani prozradit něco ze vztahů s Janou Novotnou. Helena Suková také přinesla k dražbě raketu, s níž dobývala úspěchy na US Open 1993, a tři čtenáře odměnila tričkem se svým podpisem.OTÁZKY A ODPOVĚDI HELENY SUKOVÉ NALEZNETE ZDE

"Chodit všude dřív mě naučil táta," hlásila, když dorazila do redakce iDNES s půlhodinovým předstihem. Ze začátku měla trochu strach, jestli se snad bude někdo vůbec ptát, ale za chvíli už byla v plné permenenci. Otázky se hrnuly a čtrnáctinásobná grandslamová vítězka mohla pustit starosti z hlavy.

Hodně často mířily dotazy na stav současného tenisu. Helena Suková hrála v době, kdy česká škola ovládala světové kurty, do její generace patřily Navrátilová, Mandlíková, Novotná. Sama se hodně angažuje v pomoci mladým hráčům, spoluzaložila Nadační fond a dětského a juniorského tenisu, snaží se sportu vrátit to, co díky němu získala. Její účast v nadaci není jenom pro reklamu. "Zatím jsem se osobně podílela na každém našem projektu," říká a její slova potvrzuje i to, že zakrátko spěchala na jednu z nadačních akcí.

Čtenáře zajímaly i otázky ohledně špatných vztahů s Janou Novotnou. Ve své době jeden z nejlepších světových deblových párů spolu již dlouho nekomunikuje, hráčky většinou odmítají toto téma komentovat. Tentokráte ovšem Helena Suková sama chtěla odpovídat, byť často složitě hledala slova, kterými by vztah s Novotnou přiblížila. "Nic o ní nevím. Na špatné vzpomínky se snažím zapomenout, ale nejde to úplně," odpověděla na dotaz, zda o své někdejší spoluhráčce něco ví.

Politika není právě téma, o kterém by chtěla diskutovat. To raději zmíní své potěšení - psy. "Díky nim se dostanu každou chvíli do přírody, kterou mám tak ráda," pochvaluje si. Zároveň ale přiznává, že právě kvůli psí dvojici třeba nechce mít dům na Floridě jako jiní tenisté. "Létání letadlem by pro ně bylo velice stresové, hlavně pro většího basenjiho. Toho druhého klidně strčím do kabelky." Volit sice nepůjde, ale přece podarovala tričkem i Václava Klause, který ve stejnou dobu odpovídal v on-line rozhovoru ve vedlejší kanceláři. "To je výborné, hned večer si ho vezmu na tenis," radoval se předseda sněmovny. Suvenýr od takové hráčky potěší každého milovníka tenisu.

Helena Suková nepřeskočila jedinou otázku. Dokonce ani homosexualita mezi tenistkami jí nepřivedla do úzkých. "Nevím, kolik jich je. O některých se to ví oficiálně, o některých se to jenom říká a někdo to i úspěšně tají," odpověděla a také nezapomněla přiblížit svou představu ideálního partnera. "Hodný, inteligentní, hezký, tmavovlasý, modrooký, upřímný a musí mě mít rád za všech okolností," vyjmenovala a hned dodala, že žádný tenista jí zrovna nenapadá.

Do redakce přinesla Helena Suková i svou raketu, s níž ovládla v roce 1993 US Open. Tehdy vyhrála soutěž ve čtyřhře i mixu a jenom ve finále dvouhry nestačila na Steffi Grafovou. I tak byla jasně největší hvězdou tohoto grandslamového turnaje. Tuto raketu budou mít čtenáři možnost získat v dražbě, jež proběhne v následujících dnech na stránkách iDNES.

Čtěte o Nadaci: Suková pomáhá tenisu, láká k němu děti

Profil Heleny Sukové naleznete ZDE

Helena Suková s raketou, se kterou hrála v roce 1993 ve finále US Open.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga