Dánská tenistka Caroline Wozniacká se raduje poté, co ve finále turnaje v Dubaji porazila Světlanu Kuzněcovovou.

Dánská tenistka Caroline Wozniacká se raduje poté, co ve finále turnaje v Dubaji porazila Světlanu Kuzněcovovou. | foto: AP

Tenistka Wozniacká se na post světové jedničky vrátila výhrou v Dubaji

  • 9
Tenisový titul z Dubaje získala Dánka Caroline Wozniacká, která přehrála jasně 6:1 a 6:3 Rusku Světlanu Kuzněcovovou a získala po týdnu zpět pozici světové jedničky.

Ani jedna finálová účast nepřinesla o tomto víkendu českým barvám deblový titul na tenisových turnajích. Prohrály jak Hlaváčková s Hradeckou v Memphisu, tak Peschkeová se slovinskou partnerkou Srebotnikovou v Dubaji.

Kompletní česká dvojice přitom měla na americké půdě proti druhému nasazenému páru Olga Govorcovová, Alla Kudrjavcevová šanci. Zápas v roli turnajových čtyřek dotáhly Lucie Hradecká s Andreou Hlaváčkovou až do super tie-breaku. V něm pak podlehly 8:10.

Dvouhru vyhrála slovenská tenistka Magdaléna Rybáriková a získala druhý titul v kariéře. Její kanadská soupeřka Rebecca Marinová ve finále po prohraném prvním setu vzdala kvůli zranění břišních svalů.

Memphis - výsledky

Ženy

Dvouhra - finále: Rybáriková (SR) - Marinová (6-Kan.) 6:2, skreč.

Čtyřhra - finále: Govorcovová, Kudrjavcevová (2-Běl./Rus.) - Hlaváčková, Hradecká (4-ČR) 6:3, 4:6, 10:8.

Muži

Dvouhra - semifinále: Roddick (1-USA) - Del Potro (Arg.) 6:3, 6:4.

Čtyřhra - finále: Mirnyj, Nestor (1-Běl./Kan.) - Butorac, Rojer (4-USA/Niz. Ant.) 6:2, 6:7 (6:8), 10:3.

V Dubaji potvrdila Wozniacká roli favoritky. Teprve dvacetiletá Dánka získala již třináctý titul v kariéře, čímž se vyrovnala své o pět let starší finálové soupeřce Kuzněcovové. Na konto Wozniacké přibude prémie 360 tisíc dolarů.

Už postupem do semifinále štědře dotovaného turnaje měla Wozniacká zajištěn návrat do čela světového žebříčku, kde vydržela Belgičanka Kim Clijstersová pouze týden. Svou dubajskou misi však Dánka poté rozhodně nevypustila a i ve finále jasně dominovala.

Květa Peschkeová s Katarinou Srebotnikovou byly v populárním arabském emirátu dokonce na nejvyšším místě pavouka čtyřhry. Ale do finále se proti nim dostaly z pozice číslo 2 Anke Huberová s Conchitou Martínezovou. Po prvním setu, který skončil tie-breakem, získaly Američanka se Španělkou i druhou sadu.

Česká tenistka Květa Peschkeová (vpravo) s Katarinou Srebotnikovou ze Slovinska ve finále turnaje v Dubaji

Dubaj - výsledky

Dvouhra - finále: Wozniacká (1-Dán.) - Kuzněcovová (16-Rus.) 6:1, 6:3.
Čtyřhra - finále: Huberová, Martínezová (2-USA/Šp.) - Peschkeová, Srebotniková (1-ČR/Slovin.) 7:6 (7:5), 6:3.

V Marseille vyhrál dvouhru švédský tenista Robin Söderling. Je to již jeho třetí turnajové vítězství na okruhu ATP v sezoně. Ve finále porazil 6:7, 6:3 a 6:3 Chorvata Marina Čiliče.

Švédský tenista Robin Söderling pózuje s trofejí pro vítěze turnaje v Marseille

Šestadvacetiletý Söderling je jasně nejúspěšnějším tenistou úvodu roku. Vyhrál 17 z 18 zápasů a vedle Marseille dobyl i Brisbane a minulý týden Rotterdam. Jedinou porážku zaznamenal na dosud nejdůležitějším podniku sezony Australian Open, kde ho v osmifinále vyřadil Ukrajinec Alexandr Dolgopolov.

Dvojnásobný finalista Roland Garros Söderling dosáhl v Marseille na devátý titul v kariéře. Naopak Čiličovi, jenž ve čtvrtfinále vyřadil Tomáše Berdycha a v semifinále utekl Michailu Južnému z mečbolu, útok na šestý triumf nevyšel.

Marseille - výsledky

Dvouhra - finále: Söderling (1-Švéd.) - Čilič (Chorv.) 6:7 (8:10), 6:3, 6:3.

Čtyřhra - finále: Haase, Skupski (Niz./Brit.) - Benneteau, Tsonga (Fr.) 6:3, 6:7 (4:7), 13:11.

Španělská tenistka Lourdes Domínguezová vyhrála podruhé v kariéře turnaj WTA v Bogotě. Ve finále zdolala Mathilde Johanssonovou z Francie 2:6, 6:3, 6:2 a připsala si druhý titul v kariéře.

Sedmá nasazená Domínguezová je pravidelnou účastnicí turnaje v kolumbijské metropoli, hraje tam každoročně od roku 2000. Devětadvacetiletá Španělka navázala na své nejúspěšnější vystoupení z roku 2006, kdy dokráčela k titulu.

Bogotá - výsledky

Dvouhra - finále: Domínguezová (7-Šp.) - Johanssonová (Fr.) 2:6, 6:3, 6:2.

Španělský tenista Nicolás Almagro porazil ve finále v Buenos Aires domácího Juana Ignacia Chelu 6:3, 3:6 a 6:4 a získal druhý titul za sebou. Minulý týden třináctý hráč světa Almagro vyhrál turnaj v brazilském Costa do Sauipe, kde zdolal stejného argentinského protivníka už v semifinále.

Pětadvacetiletý antukový specialista z Murcie potvrdil roli největšího papírového favorita a připsal si devátý titul v kariéře.

Buenos Aires - výsledky

Dvouhra - finále: Almagro (1-Šp.) - Chela (8-Arg.) 6:3, 3:6, 6:4. Čtyřhra - finále: Marach, Mayer (Rak./Arg.) - Ferreiro, Sá (Braz.) 7:6 (8:6), 6:3.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga