NEPOVEDLO SE. Roger Federer rozebírá na tiskové konferenci prohru s Novakem

NEPOVEDLO SE. Roger Federer rozebírá na tiskové konferenci prohru s Novakem Djokovičem v semifinále Roland Garros. | foto: Reuters

Měl jsem šance, takže žádné výmluvy, hlesl po prohře Federer

  • 15
Tolik si chtěl v pařížském finále zahrát proti Rafaelu Nadalovi. Ale nezahraje. Letos ne. Roger Federer prohrál v semifinále Roland Garros s prvním hráčem světa Novakem Djokovičem 4:6, 5:7, 3:6 a Srba "posunul" do jeho prvního finále na antukovém grandslamu. Jako šampiona však v neděli vidí Nadala. "Je jednoznačný favorit," řekl Švýcar.

Diváci na centrálním kurtu pařížského areálu jej vyprovodili potleskem. Vrátil jim ho. Byť po prohře s Novakem Djokovičem byl Roger Federer trochu rozladěný.

Měla to být v pátek podvečer v Paříži velká repríza loňského semifinále. Nebyla.
Šestnáctinásobný grandslamový šampion vlastními chybami - podle statistik jich nakupil ve třech setech celkem 46 - otevřel srbskému soupeři cestu do finále.

"Měl jsem šance, takže žádné výmluvy," řekl rázně na pozápasové tiskové konferenci.

Neseděl tam zdrcený suverén let minulých, ani tenista s přehršlí výmluv. "Byla to pro mě těžká antuková sezona, fyzicky jsem se necítil nejlépe. Ale dostal jsem se tady do semifinále a narazil na lepšího soupeře," konstatoval Švýcar.

Semifinále ztratil v závěru druhého setu. Nejdříve vedl 4:2 a měl brejkboly na 5:2. Pak za stavu 5:4 podával na zisk druhého setu. Ale prohrál, míče z jeho rakety skončily v autu. Obvykle skvostný forhend selhal. Nenápadně souhlasil s tvrzením, že pokud by vyhrál druhý set, viděli by diváci jiný zápas. "Ale já ho nevyhrál."

Proč?

Protože měl problémy udržet míče v dlouhých výměnách. "Ale přitom jsem neměl pocit, že mám problémy s údery," tvrdil.

Protože při podání nebyl schopný srovnat se s nepříjemným větrem. "Novak navíc předvedl skvělé returny," chválil soupeře.

Protože se necítil ideálně a proti němu stál výborný Djokovič. "A já nebyl schopný předvést solidní výkon," přiznal Roger Federer.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga