Linda Fruhvirtová na turnaji Miami Open

Linda Fruhvirtová na turnaji Miami Open | foto: AP

Změna v nominaci: české tenistky vyrukují na Britky i s Fruhvirtovou

  • 1
Jako odměnu za skvělé výsledky z nedávné doby si šestnáctiletá tenistka Linda Fruhvirtová vysloužila premiérovou pozvánku do reprezentace. Bude v týmu, který se 15. a 16. dubna v kvalifikaci o postup na finálový turnaj Poháru Billie Jean Kingové utká s Velkou Británií. Kvůli zranění vypadla světová deblová jednička Kateřina Siniaková, do sestavy míří i Marie Bouzková.

Jedničkou Češek pro duel s Britkami, který se uskuteční v Praze na Štvanici, bude finalistka Roland Garros i olympijského turnaje v Tokiu Markéta Vondroušová. V sestavě jsou ještě Tereza Martincová a Karolína Muchová.

Siniaková vzdala koncem března na turnaji v Miami duel třetího kola kvůli potížím v oblasti žeber. „Čekal jsem na zprávu od Katky a od doktorů, jak to bude vypadat, do poslední chvíle,“ řekl ve čtvrtek pro média kapitán Petr Pála. Bouzkovou a nadějnou Fruhvirtovou povolal ve středu večer.

Fruhvirtová v posledních týdnech zaujala svými výkony na prestižních amerických turnajích. Na Masters v Miami postoupila do osmifinále, vyřadila Belgičanku Mertensovou i Bělorusku Azarenkovou.

Fruhvirtová po životním skalpu: Chci být jedničkou a vyhrávat grandslamy

Poté v Charlestonu uhrála první kolo, než ve středu nestačila na Švýcarku Bencicovou. K týmu se tak připojí až po návratu ze zámoří. 

První sraz družstva je naplánován na neděli, tenistky začnou trénovat v pondělí. „A už to doufám pojede bez zranění a nemilých překvapení,“ přeje si Pála. Kapitáni mají případně ještě možnost vyměnit až tři hráčky hodinu před losem pořadí zápasů (14. dubna).

Kvůli zranění lokte nemůže Pála počítat se světovou dvojkou Barborou Krejčíkovou. K dispozici tentokrát po domluvě s kapitánem nebudou dřívější jedničky týmu Karolína Plíšková a Petra Kvitová.

Britský tým povede dvanáctá hráčka světa Emma Raducanuová. Loňskou senzační šampionku US Open ve výběru kapitánky Anne Keothavongové doplňují Harriet Dartová, Katie Swanová a Sonay Kartalová.

S Británií půjde o sedmý vzájemný souboj v tenisové soutěži družstev žen, bilance je vyrovnaná 3:3. Češky vyhrály trofej jedenáctkrát, Britky se dostaly čtyřikrát do finále, naposledy před 41 lety.

,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga