České tenisty čeká boj o čtvrtfinále Wimbledonu

  • 3
Londýn - Český tenis má trojnásobnou šanci na postup do čtvrtfinále wimbledonské dvouhry. O postup budou v pondělí na trávě v All England Club bojovat momentálně nejlepší čeští tenisté - Nicole Vaidišová, Radek Štěpánek a Tomáš Berdych, který se utká se světovou jedničkou, švýcarským tenistou Rogerem Federerem.

Největší šanci na postup by měla mít podle papírových předpokladů desátá nasazená Vaidišová proti Číňance Li Na.

"To ano, ale bez šance není ani jeden z nich, i Tomáš (Berdych) se může proti Federerovi vytáhnout, ale je strašně těžké to posoudit," řekl Jan Kodeš, poslední český wimbledonský vítěz dvouhry mužů z roku 1973.

Všem českým zástupcům může pomoci, že budou hrát v Londýně v druhém týdnu turnaje. "To je lepší. Už to tam není přelidněné a dodává to větší sebevědomí, protože jsou v turnaji zabydlení," řekl Kodeš.

Berdychova naděje na postup se zdá být nejmenší. Dvacetiletý hráč se totiž střetne na centrálním kurtu se světovou jedničkou Rogerem Federerem, jenž na trávě drží rekordní sérii 44 vítězství a Wimbledon třikrát za sebou vyhrál. "Není důvod se zbytečně stresovat. Slušný výsledek se mi už povedl a teď už si to jdu tak trochu užít," řekl Berdych.

Se Švýcarem Federerem se střetne potřetí během měsíce. V osmifinále Roland Garros nezískal ani set a ve finále na trávě v německém Halle prohrál 1:2. "S ním je to nesmírně těžké kdykoli. Člověk musí prostě doufat, aby se to jednou sešlo, a pak to třeba může dopadnout jako v Aténách," připomněl Berdych své vítězství nad Federerem na olympiádě před dvěma lety. "Ale to se nestává každý zápas," dodal.

Čtyřiadvacetiletý Federer v předchozích třech zápasech neztratil ani set a před nimi i po nich pyšně kráčí ve speciálním bílém saku s monogramem a třemi raketami značící jeho triumfy. "Bude to ošidné utkání, i když jsem nedávno dvakrát vyhrál. Tomáš je dobrý hráč a nesmím se předem cítit jako vítěz," řekl Federer.

Naopak čtrnáctý nasazený Štěpánek by měl být na trávě favoritem utkání se Španělem Fernandem Verdascem, kterým mu z cesty "odklidil" Argentince Davida Nalbandiana. "Je to sice antukář, ale když porazil Nalbadiana, tak umí nepochybně dobře zahrát i na trávě," uvedl Štěpánek. Do svého prvního grandslamového osmifinále nicméně půjde odhodlaně. "Samozřejmě, že budu chtít vyhrát," doplnil tenista, který Verdaska v jediném vzájemném utkání předloni v Miami porazil.

Vaidišová má v Číňance Li Na nebezpečnou soupeřku. Ta vyřadila Rusku Kuzněcovovou, přemožitelku Vaidišové loni ve Wimbledonu a především letos z
pařížského semifinále Roland Garros. "Hraji s tím, kdo bude stát naproti mně a když vyhraji, tak je mi celkem jedno, kdo tam bude. Myslím, že když podám dosavadní nebo ještě lepší výkon, neměl by to být problém," řekla Vaidišová po výhře ve třetím kole.

S Li Na ještě nehrála, ale s čínským tenisem zkušenosti má. "Číňanky hrají podobný styl. Nemění hru, nemají extrémní změny v rytmu. Poslední dobou hrají hodně napřímo," uvedla. Číňanky jsou podle Vaidišové hodně vytrvalé, hrají do posledního míče. "Podobně ale hrála Špremová, takže si myslím, že jsem dobře připravena," prohlásila.

,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga