Český fedcupový tým letos v soutěži došel až do semifinále

Český fedcupový tým letos v soutěži došel až do semifinále | foto: Radek Miča, MAFRA

České tenistky pojedou v příštím ročníku Fed Cupu na Slovensko

  • 3
České tenisové reprezentantky si v prvním kole příštího ročníku Světové skupiny Fed Cupu zahrají se Slovenskem. Rozhodl o tom los v Paříži. Hrát se bude týden po Australian Open o víkendu 5.-6. února 2011. V případě postupu se svěřenkyně kapitána Petra Pály utkají s postupujícím z dvojice Belgie - USA.

Slovenský tým v čele s Danielou Hantuchovou a Dominikou Cibulkovou si účast ve Světové skupině vybojoval v dubnové baráži, když uspěl na půdě Srbska.

"Bude to otevřený zápas, ale určitě je to přijatelný los. Jak pro nás, tak pro Slovenky," řekl iDNES.cz nehrající kapitán českého týmu Petr Pála. V osudí totiž byly týmy jako Austrálie (se Stosurovou), Francie (s Rezaiovou) či silnou Belgií (Heninová, Clijstersová, Wickmayerová).

Hrát se pravděpodobně bude v Bratislavě v tamním národním tenisovém centru. "Těžko říct, jaký zvolí povrch. My je naposledy porazili jak na tvrdém, tak antuce. Ale to je na nich," dodal Pála.

Česká republika se se Slovenskem utkala třikrát a pokaždé zvítězila. Ani jednou to však nebylo v elitní skupině. V roce 2000 v Bratislavě zvítězily Češky 2:1. V roce 2007 pak znovu na půdě soupeřek uspěly hladce 5:0, o rok později v Brně zvítězily 3:2. Od rozdělení federace hrály Češky dvakrát semifinále, Slovenky v roce 2002 celou soutěž vyhrály.

České tenistky letos v prvním kole vyřadili v Brně Němky. V dubnovém semifinále ale nestačily na obhájkyně trofeje Italky a v Římě prohrály hladce 0:5.

V případě postupu se Češky utkají s vítězkami duelu Belgie - USA. "Tohle zatím vůbec neřeším, jdeme postupně," usmál se Pála.

Duel Belgie - USA bude může nabídnout střetnutí čtyř bývalých nebo současných světových jedniček (Heninová, Clijstersová - sestry Willamsovy).

"Kdyby se hrálo v Americe, šlo by nepochybně o nejatrativnější zápas. Určitě by to dali do velkého města a Williamsovy by zřejmě nastoupily. Ale takhle nevím, jestli se jim bude do Belgie chtít," přemítal Pála.

Los Světové skupiny Fed Cupu 2011

Austrálie - Itálie
Rusko - Francie
Slovensko - ČESKO
Belgie - USA

Světová skupina II:

Estonsko - Španělsko
Slovinsko - Německo
Srbsko - Kanada
Švédsko - Ukrajina


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga