Caroline Wozniacká, jedna tenistek, které půvab pomohl na centrkurt All England Clubu.

Caroline Wozniacká, jedna tenistek, které půvab pomohl na centrkurt All England Clubu. | foto: Reuters

Centrkurt ve Wimbledonu: Vstup povolen jen krásným?

  • 62
Londýn (Od zvláštního zpravodaje MF DNES) - Tohle by byl skutečný převrat v historii tenisu. Dost možná se přiblížila doba, ve které ho už nebude moci hrát nikdo ošklivý. Absurdní? Přehnané to je jen trochu. Alespoň pokud se rozvinou zvyky, které letos začali zavádět pořadatelé Wimbledonu.

Na centrkurt All England Clubu, tedy do nejuctívanější tenisové katedrály planety, totiž schválně zařazovali zápasy půvabnějších tenistek.

Jak hrají tenis? To nebylo zas tak důležité. Jedním z hlavních měřítek byl jejich sex-appeal.

Především proto si na centrkurtu zahrály nenasazená Gisela Dulková, Běloruska Victoria Azarenková, neznámá Rumunka Sorana Cristeaová, talentovaná Caroline Wozniacká nebo 59. hráčka světa Maria Kirilenková.

"Jistě, při nasazování na kurty bereme v potaz, kdo jak vypadá," připustil mluvčí turnaje John Perkins.

Jen den poté se sice své prohlášení pokoušel upravit a zjemnit, ale to už bylo pozdě. Rozhořela se velká debata, zda se tradiční grandslam nedopustil necitlivého faux pas.

"Z mého pohledu je to naprosto nepřijatelné," hromoval bývalý australský kapitán fedcupového týmu John Alexander. "Bavíme se přece o Wimbledonu, svatém místě tenisu. Vsadil bych se, že při Australian Open bychom nic takového nedopustili. Tam se zohledňuje výhradně sportovní kvalita."

Dotčené byly především tenistky, jež na podivné upřednostňování krasavic doplatily. Místo na centrkurtu hrály na méně prestižních dvorcích například Rusky Světlana Kuzněcovová a Dinara Safinová, nebo dokonce i Serena Williamsová.

Všechno elitní hvězdy, které jen třeba zrovna nemají šarm filmových hvězd. "Připadá mi to poněkud nevysvětlitelné," řekla Kuzněcovová. "Můžou mě dát, kam chtějí. Ale překvapuje mě to."

Dochází i k tak komickým situacím, že Serena Williamsová přijde na zápas pozdě, protože nemůže najít kurt číslo dvě. Aby také ano, celý život je zvyklá hrát na mnohem lepších místech. "Nakonec jsem nic nezmeškala, takže nejsem nazlobená," odmítala Williamsová. "Víte co? Dvojka je docela hezký kurt."

Smířlivě k tématu mluví i jiní. Bývalý šampion Pat Cash už dříve prohlásil, že půvab je v ženském tenisu to jediné, čím mohou hráčky přebít atraktivní mužskou hru. A jiný známý hráč minulosti Michael Stich si dokonce přisadil, že tenistky jsou více než co jiného obchodnicemi se svým sex-appealem.

"Ani tohle mě nijak neuráží," říká Williamsová. "Sex-appeal se dobře prodává, to je samozřejmě jasné." Jak by mluvila, kdyby své utkání na zastrčeném kurtu kvůli tenisovým miss nestihla?


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga