Tomáš Berdych

Tomáš Berdych | foto: AP

Berdych se loučí s US Open ve 3. kole, Clijstersová vyřadila V. Williamsovou

  • 22
Tomáš Berdych prohrál ve třetím kole tenisového US Open s Chilanem Fernandem Gonzálezem 5:7, 4:6, 4:6. Čtyřiadvacetiletý Čech tahal v utkání s jedenáctým nasazeným hráčem za kratší konec od úvodních až do závěrečných her. Bláznivé osmifinále za sebou mají Kim Clijstersová s Venus Williamsovou. Po setech 6:0, 0:6, 6:4 postupuje nenasazená Belgičanka.

Favorité mužského turnaje postupují do osmifinále. třísetové výhry si připsali Rafael Nadal i Andy Murray.

Berdych nedostal od F. Gonzáleze šanci

Tomáš Berdych nenapodobil Radka Štěpánka, jenž zůstal ve 4. kole jako poslední český tenista. Mezi 16 nejlepšími ženami je Petra Kvitová.

Sedmnáctý nasazený Berdych sice poslední tři vzájemné duely včetně srpnového setkání v Cincinnati vyhrál, v New Yorku se však hrálo podle Gonzálezových not.

Pavouky dvouher: muži x ženy

Finalista Australian Open 2007 prorazil třikrát Berdychovo podání a pokaždé z toho byl zisk setu. V první sadě získal brejk v 11. hře za stavu 5:5, ve druhé za stavu 2:2 a ve třetí už za stavu 1:1.

V gamu předtím měl přitom rodák z Valašského Meziříčí dva brejkboly, ale stejně jako další tři v celém zápase je nevyužil. Gonzálezovi pomohl k udržení podání skvěle fungující servis - při prvním podání prohrál jen 10 z 56 míčků a Berdychovi poslal 16 es.

Španěl Nadal je v osmifinále, trápí ho břišní sval

V osmifinále už je i bývalý světový hráč číslo jedna Rafael Nadal, jenž porazil 7:5, 6:4 a 6:4 svého kamaráda z dětství Nicolase Almagra. Španělský tenista, jenž musel kvůli zranění kolen vzdát obhajobu ve Wimbledonu, usiluje v New Yorku o zkompletování takzvaného kariérního Grand Slamu.

Rafael Nadal

Rafael Nadal

Více než soupeř dnes Nadala trápilo břišní svalstvo, kvůli němuž si musel ve třetím setu zhruba na desetiminutové ošetření povolat českého fyzioterapeuta ATP Michala Novotného.

Zápas sice dovedl do vítězného konce, ale z jeho občasných grimas se dalo poznat, že bolest stále cítí. "Budu se snažit dát do pořádku do dalšího zápasu. Budu mít o to větší motivaci," uvedl Nadal.

Osmifinále si zahraje také další španělský tenista Juan Carlos Ferrero - na úkor turnajové devítky Gillese Simona, který zápas vzdal ve čtvrtém setu za stavu 0:1.

Španěl vstoupil do zápasu prachbídně, v prvním setu podlehl 1:6. V dalších dvou setech se ale karta obrátila a nasazený hráč číslo 24 vyhrál 6:4 a 7:6.

Naopak další dvě naděje francouzského tenisu - Jo-Wilfried Tsonga a Gael Monfils postupují po třísetových duelech. Druhému z nich k tomu pomohla i skreč Argentince Josého Acasusa ve třetím setu.

Mírně zaváhal jen Juan Martín del Potro. Rakušan Daniel Köllener sebral argentinské jedničce jednu sadu.

Nezaváhal ani Murray, snadno porazil Denta

Britský tenista Andy Murray ve 3. kole US Open porazil domácího Taylora Denta snadno 6:3, 6:2, 6:2. Potvrdil tím roli druhého nasazeného hráče a pošesté za sebou postoupil na grandslamu minimálně do osmifinále.

Andy Murray

Andy Murray

Murraymu, který obhajuje loňskou účast ve finále, stačilo na postup 90 minut, když Dentovi dovolil uhrát jen sedm gamů. Ukončil tak Američanovo nečekané představení na kurtech ve Flushing Meadows.

Dent, kterému patří v žebříčku až 195. příčka, totiž nehrál na US Open od roku 2005. Následně musel podstoupit tři operace zad a lékaři mu řekli, že už nikdy nebude moci hrát profesionální tenis. Přesto se bývalý 21. hráč světa vrátil, ovšem Murray byl nad jeho síly.

Na Murraye nyní čeká Marin Čilič. Chorvatský reprezentant, který se pravděpodobně představí za 11 dní v semifinále Davisova poháru s Českou republikou, přehrál Denise Istomina z Uzbekistánu 6:1, 6:4, 6:3.

Serena míří na obhajobou, zničila Hantuchovou

Obhájkyně ženského titulu Serena Williamsová si poradila i se svou čtvrtou soupeřkou. Slovenku Danielu Hantuchovou nasazená dvojka doslova zničila, když za hodinu a čtyři minuty zvítězila 6:2 a 6:0.

Serena Williamsová

Serena Williamsová

Po vyřazení Dinary Safinové zůstala světová dvojka Serena Williamsová ve Flushing Meadows nejvýše nasazenou hráčkou a ani dnes neztratila na svém oblíbeném turnaji set.

Trojnásobná newyorská vítězka vyslala na Hantuchovou 27 vítězných úderů včetně osmi es a potřetí za sebou na US Open prošla mezi nejlepší osmičku.

O postup do semifinále se Williamsová utká s Italkou Flavií Pennettaovou, jež má momentálně skvělou formu. sedmou nasazenou Věru Zvonarevovou z Ruska porazila 3:6, 7:6 (8:6), 6:0.

Mezi nejlepších osm žen turnaje se probila i nejlepší čínská tenistka Li Na. Nasazená osmnáctka si poradila s Italkou Francescou Schiavoneovou 6:2 a 6:3.


Vítězné tažení Clijstersové trvá, odnesla to Venus

Turnaj už skončil pro  Venus Williamsovou, jež v divokém utkání podlehla ve třech setech slavné navrátilkyni Kim Clijstersové.

Kim Clijstersová

Kim Clijstersová

První dva sety trvaly dohromady 50 minut, když na vítězství Belgičanky 6:0 zareagovala třetí nasazená americká hráčka naprosto totožným způsobem.

Rozhodující set nabídl vyrovnanější podívanou, v níž triumfovala 6:4 šestadvacetiletá Clijstersová. Krátce předtím však musela odvracet dva brejkboly. "Má ruka vážila snad 25 kilo. Ale řekla jsem si, že to takhle nevzdám. Že zkusím hrát agresivní tenis," přiznala vítězka.

Belgičanka na svém prvním grandslamovém turnaji od Australian Open 2007 postoupila už do čtvrtfinále. "Neuvěřitelné. Byl to tak podivný zápas. Když jsem prohrála druhý set, řekla jsem si jen, že budu bojovat o každý další míč," tvrdila po zápase Clijstersová.

Bývalá světová jednička a vítězka US Open 2005 se před měsícem vrátila k tenisu po mateřské pauze a v New Yorku startuje díky divoké kartě od pořadatelů. Její příští soupeřkou bude Číňanka Li Na.

Končí Damm ve čtyřhře i Urbánek mezi juniory

Martin Damm společně se švédským spoluhráčem  Robertem Lindstedtem svedli jako jedenáctý nasazený pár ve třetím kole vyrovnanou bitvu s turnajovými sedmičkami, jihoafricko-belgickým párem Wesley Moodie, Dick Norman. Podlehli mu však 7:6 (7:4), 6:7 (2:7), 6:7 (5:7).

Radim Urbánek, jenž je považován za největší český mládežnický talent, nestačil v prvním kole juniorského turnaje na šestnáctého nasazeného Denise Kudlu. Američan zvítězil 6:3 a 7:5.

Kvitová bude o hrát o čtvrtfinále na kurtu, kde vyřadila jedničku

Petra Kvitová se v pondělí utká o postup do čtvrtfinále US Open na kurtu, na němž v sobotu prožila jeden z nejlepších okamžiků své kariéry. Česká tenistka nastoupí ve čtvrtém kole proti Belgičance Yanině Wickmayerové na kurtu Louise Armstronga, na němž vyřadila světovou jedničku Rusku Dinaru Safinovou.

Petra Kvitová

Petra Kvitová

Zápas nenasazených hráček Kvitová - Wickmayerová se odehraje na druhém největším dvorci newyorského areálu jako druhý v pořadí po duelu Robina Söderlinga s Nikolajem Davyděnkem.

To druhý český zástupce v osmifinále Radek Štěpánek se dostane k zápasu na hlavním kurtu Arthura Ashe hluboko po půlnoci českého času. Jeho utkání se čtvrtým nasazeným Novakem Djokovičem ze Srbska program ve více než dvacetitisícové aréně uzavře.

US open - výsledky 7. dne

MUŽI

Dvouhra - 3. kolo:
F. González (11-Chile) - Berdych (17-ČR) 7:5, 6:4, 6:4
Nadal (3-Šp.) - Almagro (32-Šp.) 7:5, 6:4, 6:4
Ferrero (24-Šp.) - Simon (9-Fr.) 1:6, 6:4, 7:6 (7:5), 1:0 skreč
Murray (2-Brit.) - Dent (USA) 6:3, 6:2, 6:2
Del Potro (6-Arg.) - Koellerer (Rak.) 6:1, 3:6, 6:3, 6:3,
Tsonga (7-Fr.) - Benneteau (Fr.) 7:6 (7:4), 6:2, 6:4,
Monfils (13-Fr.) - Acasuso (Arg.) 6:3, 6:4, 1:0, skreč,
Čilič (16-Chorv.) - Istomin (Uzb.) 6:1, 6:4, 6:3.

Čtyřhra - 3. kolo:
Moodie, Norman (7-JAR/Belg.) - Damm, Lindstedt (11-ČR/Švéd) 6:7 (4:7), 7:6 (7:2), 7:6 (7:5).

ŽENY

Dvouhra - 4. kolo:

S. Williamsová (2-USA) - Hantuchová (22-SR) 6:2, 6:0
Li Na (18-Čína) - Schiavoneová (26-It.) 6:2, 6:3
Clijstersová (Belg.) - V. Williamsová (3-USA) 6:0, 0:6, 6:4
Pennettaová (10-It.) - Zvonarevová (7-Rus.) 3:6, 7:6 (8:6), 6:0.

JUNIOŘI
Dvouhra - 1. kolo:

Kudla (16-USA) - Urbánek (ČR) 6:3, 7:5.

program pondělních zápasů

(začátky v 17:00 SELČ)

Kurt Arthura Ashe:
K. Bondarenková (Ukr.) - Dulková (Arg.), Oudinová (USA) - Petrovová (13-Rus.), nejdříve ve 20:30: Federer (1-Švýc.) - Robredo (14-Šp.), 01:00: Wozniacká (9-Dán.) - Kuzněcovová (6-Rus.), Djokovič (4-Srb.) - Štěpánek (15-ČR).

Kurt Louise Armstronga: Söderling (12-Švéd.) - Davyděnko (8-Rus.), Kvitová (ČR) - Wickmayerová (Belg.), nejdříve ve 21:00: Verdasco (10-Šp.) - Isner (USA).

,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga