Jarmila Gajdošová v 1. kole Roland Garros | foto: AP

Australanka Gajdošová: Mám slovenský temperament, na tom se nic nezmění

  • 1
Narodila se v Československu. Reprezentovala Slovensko a teď se postaví proti Česku v barvách Austrálie. Na svých pětadvacet let toho tenistka Jarmila Gajdošová zažila dost. Třeba i rozvod.

Nejvíc ji však zasáhla smrt maminky loni v září. A tak není divu, že někdejší pětadvacátá hráčka světového žebříčku spadla až na 168. místo. Z toho o víkendu vstoupí do utkání 1. kola Fed Cupu proti Češkám.

Jarmila Gajdošová

Narodila se 26. dubna 1987 v Bratislavě. Austrálii reprezentuje od roku 2009, kdy dostala občanství. Vyhrála dva turnaje WTA ve dvouhře a jeden ve čtyřhře. Ve světovém žebříčku byla ve dvouhře nejvýše v květnu 2011 - 25. Letos s krajanem Matthewem Ebdenem vyhrála smíšenou čtyřhru na Australian Open, ve finále porazili Františka Čermáka a Lucii Hradeckou.

"Minulé dva roky jsem bohužel neměla dobré," vypráví Gajdošová. "Ani v tenise, ani v soukromém životě. Předloni jsem se rozváděla. Pak jsem byla několikrát zraněná a pokaždé jsem na šest týdnů vypadla. No a loni v září mi zemřela maminka. Osmnáct měsíců jsem pořádně nehrála."

Uf, to je pořádná nálož, která Jarmilu Gajdošovou tlačila dolů. Teď už se znovu směje. "Moc jsem se sem těšila, že se dobře najím, že si dám tu naši svíčkovou."

Už jste si ji dala?
Ještě ne. Zatím jsem měla řízek a fidorku. Lidé jsou tady ale moc pozorní, nosí mi parenicu i kofolu.

Jak jste se vůbec dostala do Austrálie?
Ve čtrnácti letech se mi tam zalíbilo, chtěla jsem tam žít, a tak jsem tam zůstala. Žiju tam dvanáct let, takže je pro mne normální reprezentovat tuto zemi.

Je z vás už Australanka?
Mám australské občanství, ale navždy jsem Slovenka. Vím, kde jsem se narodila, kde mám kořeny. Měla jsem a mám slovenský temperament. Na tom se nic nezmění.

Takže na kurtu si třeba slovensky zaklejete?
Záleží na tom, s kým a kde hraju, ale většinou používám angličtinu. Vždyť tou také už skoro pořád mluvím.

Jarmila Gajdošová

Narodila jste se v Bratislavě. Přijede vás povzbudit také někdo z rodiny?
Bohužel. Bratr žije v Londýně a musí pracovat, takže se do Ostravy nedostane. Otec je právě nyní poprvé na měsíc v Austrálii, a tak rovněž nepřijede.

Jaké to pro vás je, hrát proti Češkám?
S českými hráčkami se znám už dlouho. Například s Luckou Šafářovou proti sobě hrajeme od osmi let. Poprvé jsme se utkaly snad v rámci mezistátního utkání žactva Slovensko - Česko. Češky jsou pro mne kamarádky a je jedno, jestli hraji za Slovensko, anebo za Austrálii.

Když jste s Češkami kamarádky, už jste se začátkem roku v Melbourne na Australian Open hecovaly?
To ne, to jsme akorát zavzpomínaly. Ale šance v nadcházejícím utkání vidím hodně vyrovnané.

Už víte, jestli do utkání půjdete jako týmová dvojka?
Tak to nevím, kapitánka ještě neurčila, kdo bude hrát.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga