Železný muž už nedokázal v běhu trpět

  • 2
Pardubice - Kdyby mu závod skončil odložením kola v cyklistickém depu, asi by se nezlobil. "Byl jsem kolem dvanáctého místa, to bylo moc dobré," pronesl Tomáš Petr. K triatlonu však patří i běh. A závěrečný maraton se stal zkázou pro zkušeného pardubického borce. "V polovině se ve mně něco zlomilo. Už jsem nedokázal trpět, snášet bolest a rvát se," pronesl Petr.

Cílovou metu Ironmanu Lanzarote, kterého zdolal už pošesté, proťal v čase 9:51:29 hodiny. Vynesl mu 21. místo v absolutním pořadí. Mezi profesionály skončil dvanáctý.

Sen o elitní desítce, s nímž šel na start, nevyšel. "Ale zklamaný nejsem," tvrdí 36letý triatlonista klubu SK OMT. "Jsem stále schopen závodit s těmi nejlepšími. Může to být ještě dobré."

Netrápil se ani tím, že si nevybojoval účast v havajském Ironmanu. Ve slavném klání, které už absolvoval osmkrát. "Havaj pro mě už není prioritou, proto ani neuvažuji o další kvalifikaci," pronesl Petr. "I kdyby mi nominace vyšla, s největší pravděpodobností bych ji nevzal."

Žádné takové dilema však nakonec řešit nemusel. Zpočátku však k němu měl slibně našlápnuto. Po plavecké části vylézal z moře jako osmý. Vpředu se držel i na kole.

"Závod mě bavil, byl jsem spokojený," řekl Petr. "Svůj nejlepší cyklistický čas v tomto závodě jsem si zlepšil o deset minut. Na maraton jsem vybíhal půl hodiny za prvním, což bylo nadějné."

Běh se mu však změnil v krušné martýrium. Už úvodní mezičasy leccos naznačovaly. A v polovině maratonu definitivně odpadl. "Už jsem neměl co nabídnout," povzdechl si Petr.

Do cíle se dotrápil. Ještě dlouho po doběhu cítil bolavou achillovku. "Totálně jsem si ji zlikvidoval, ale v závodě to nebyl handicap," podotkl Petr.

Ostrov Lanzarote vůbec nebyl letos místem zaslíbeným pardubickým triatlonistům. Petr Polanský po problémech s kolenem do cíle nedorazil, odstoupil v závěrečném běhu.

Marek Krutílek skončil v polovině páté stovky. Ve své věkové kategorii obsadil 85. místo. Ani jemu boj o Havaj nevyšel. "Kluci asi byli hodně zklamaní," odtušil Petr. "Rozhodně víc než já."


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž