Zázrak? Ochrnutá čínská gymnastka chodí

  • 2
Peking, Praha - Zázrak? Ano, zázrak! Patnáctiletá čínská gymnastka Wang Jan znovu chodí. Ještě v červnu lékaři říkali: Měla štěstí, že vůbec přežila. Ještě nedávno tvrdili: Celý život zůstane ochrnutá. Včera však Wang Jan oznámila: "Už zvládnu chodit hodinu a půl."

V červnu na národním šampionátu upadla z bradel. Po nezvládnutém letovém prvku dopadla hlavou na zem, zlomila si dva krční obratle a upadla do kómatu.

Tehdy specialista Ťia-Lian-šun uvedl: "Pacientka nereaguje na podněty pod hrudní kostí a má nehybné obě ruce. Blíží se to úplnému poškození dřeně, které v 98,5 procenta případů končí smrtí."

Že bude přece jen žít, i když zcela nebo částečně ochrnutá, se v červnu zdálo jako obrovské štěstí v neštěstí.

Během října se jí však vrátil cit do celého těla! I pro čínské lékaře to zůstává záhadou.

Na gymnastiku ovšem musí zapomenout. "Doufám, že se moje týmové kolegyně dostanou na olympiádu. Já už mám svůj vlastní život. Ráda bych se vrátila do školy, až se úplně uzdravím," řekla pro deník Beijing Morning Post.

Úraz si přivodila v závodě, který byl zároveň první čínskou kvalifikací na olympiádu. Proto závodnice podle agentury Reuters nemístně riskovaly a zařazovaly do sestav co nejtěžší prvky.

Pro Wang Jan byl risk osudný.

Přesto je nyní mnohem šťastnější než krajanka Sang Lan.

Jejich příběhy byly zpočátku podobné.
Sang Lan, národní mistryně v přeskoku, ochrnula právě při přeskoku na Hrách dobré vůle 1998 v New Yorku. Krátce po odrazu ztratila rovnováhu a dopadla na záda.

V nemocnici jí potom odvahu dodával i Christopher Reeve, obdobně postižený představitel filmového Supermana.
Američtí organizátoři her slíbili gymnastce finanční podporu při léčbě. Jenže po návratu do Šanghaje je Sang Lan obvinila: "Sliby nesplnili, nedali mi ani cent."

Od pasu dolů zůstala ochrnutá.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

Témata: Gymnastika, Reuters