Čeští baseballisté, ilustrační foto

Čeští baseballisté, ilustrační foto | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Baseballisté narazí v kvalifikaci WBC na Panamu i Filipíny

  • 0
Baseballisté už znají soupeře v kvalifikaci o World Baseball Classic 2021. Aktuálně druhý nejlepší evropský celek světového žebříčku narazí ve skupině na Panamu, Velkou Británii, Nový Zéland, Španělsko a Filipíny. Hrát se bude 20. až 25. března v Tucsonu v Arizoně a postoupí dva týmy.

Druhá skupina se uskuteční na stejném místě 12. až 17. března a jsou v ní Nikaragua, Jihoafrická republika, Brazílie, Francie, Německo a Pákistán.

Čtveřice postupujících doplní pro turnaj v příštím roce šestnáctku pozvaných na základě výkonů z ročníku 2017, v kterém poprvé zvítězil tým USA.

„Půjdeme do toho stejně odhodlaní jako loni do mistrovství Evropy a olympijské kvalifikace, kde jsme hráli výborný baseball. Chceme uspět, vyhrávat, s ničím jiným nemá cenu na WBC jezdit,“ řekl manažer reprezentace Petr Baroch.

Češi doufají v podobnou sestavu jako při cestě za pátým místem na ME a třetím v olympijské kvalifikaci, po které se posunuli ve světovém žebříčku na 16. místo a jsou poprvé v historii před Itálií. Otazník visí nad účastí chytače Martina Červenky, který bude bojovat o místo v týmu Baltimore Orioles v MLB.

Jelikož WBC umožňuje účast hráčů MLB i nižších profesionálních soutěží a nemá přísná pravidla ohledně naturalizovaných hráčů, i Češi shánějí posily. Nadhazovači s českými předky Alex Sogard a John Straka i vnitřní polař Michael Cervenak už hráli kvalifikaci WBC v roce 2016. V úvahu nyní přicházejí také vnitřní polař Eric Sogard a nadhazovači Brett Tomko, Mitchell Horacek a Anthony Slama.

„Všichni včetně Červenky jsou na širší soupisce a o jejich zařazení rozhodne práce právníků, organizátor turnaje a o uvolnění jejich kluby,“ uvedl Baroch.

Češi se zúčastní kvalifikace WBC potřetí. V roce 2012 v německém Regensburgu dvakrát vysoko prohráli. O čtyři roky později už v mexickém Mexicali hráli výborně, s domácím celkem prohráli těsně 1:2, porazili Německo 15:3 a k výhře měli velmi blízko také s Nikaraguou, které nakonec podlehli až v nastavení 6:7.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž