Wesemann míří k pátému triumfu

H a n n o v e r - Německý cyklista Steffen Wesemann ze stáje Telekom potvrdil své skvělé sprinterské schopnosti a zvítězil v první etapě 53. ročníku Závodu míru. O prvenství však devětadvacetiletý čtyřnásobný vítěz tohoto závodu rozhodl až v posledních metrech, kdy předstihl svého krajana Andre Schulzeho z týmu Bunte Berte, a do druhé etapy nastoupí ve žlutém trikotu vedoucí jezdce závodu. Třetí projel cílovou páskou v etapě z Hannoveru do Hannoveru, která měřila 177 kilometrů, Ital Massimo Strazzer ze stáje Alessio. Nejlepší z českých jezdců skončil Petr Herman z PSK Unit Expert na osmém místě.

Již po deseti kilometrech se zrodil první únik. Z pelotonu 132 startujících jezdců z 22 celků ujeli Polák Lewandowski s Nizozemci Koertsem a Reinerinkem (oba Niz.) a v cíli prvního ze čtyř okruhů dlouhých 44 kilometrů měla trojice náskok 4:30 min. To již měl za sebou těžkou chvilku český jezdec Ondřej Sosenka, kterému se nevyhnul pád.

"Jeden z jezdců stáje Lampre-Daikin přede mnou prudce musel zabrzdit aby zabránil pádu. Já to už nestihl, skončil na zemi a hodně jsem se potloukl. Navíc jsem v závěru musel zastavit po dalším pádu a nabral půlminutovou ztrátu," byl v cíli značně rozladěný Sosenka (PSK Unit Expert).

Favority únik trojice příliš nevzrušoval a peloton jel nadále v poklidu, ovšem na technické trati došlo opakovaně k hromadným pádům. "Bylo ho horší než na závodech v Rusku. Všichni byli hodně nervózní, padalo se jako na běžícím pádu," líčil v cíli Lubor Tesař a potvrdil to i Tomáš Konečný: "Chtěl jsem v závěru zkusit zaspurtovat, ale po dalším pádu jsem si to rozmyslel. Takový spurter, abych vyhrál, zase nejsem a riskovat pád pro osmé či dvanácté místo nemělo cenu."

V polovině etapy host závodu, olympijská vítězka v krasobruslení Katarina Wittová, spolu s Klausem Amplerem oznámili jezdcům nápisem na velké tabuli, že byl právě ujet 100.000. kilometr dosavadních ročníků ZM, zatímco vedoucí trojice měla před pelotonem rekordní náskok osm a půl minuty. Pak však začaly pracovat zákony  profesionálního pelotonu, do čela pronásledovatelů se posunuli jezdci Telekomu, ke kterým se přidali další favorité i čeští cyklisté, a odstup se začal zmenšovat.

Při nájezdu do závěrečného okruhu vedli uprchlíci jen o dvě a půl minuty a bylo jasné, že peloton trojici pohltí. Stalo se tak asi třicet kilometrů před cílem, a přestože se další jezdci
pokoušeli o úniky, závodníci celků spoléhající na své spurtery, pokaždé hned v zárodku akci zlikvidovali.

Rozhodovalo se podle předpokladů v cílové rovince a tam kraloval Wesemann, který tak rázně vykročil ke svému pátému triumfu v tomto závodě. "Na jaře mám zatím velmi  dobrou formu. Daří se mi, a tak jsem chtěl hned od začátku závodu útočit. Jsem rád, že se mi to povedlo a nezklamal jsem diváky," řekl vítězný Wesemann.

Výsledky 1. etapy Hannover - Hannover (177 km):
1. Wesemann (Něm./Telekom) 4:02:07, 2. Schulze (Něm./Bunte Berte), 3. Strazzer (It./Alessio), 4. Petersen (Dán.), 5. Beikirch (Něm.), 6. Zucchi (It.), 7. Eržen (Slovin.), 8. Herman (ČR/Unit Expert), 9. Wadecki (Pol.), 10. Lowik (Niz.), ... 15. L. Kejval, 17. Tesař (oba ČR/oba Unit Expert), 23. Fadrný, 26. Kupka (oba ČR), 27. Benčík, 33. Faltus (oba Wüstenrot-ZVVZ) všichni stejný čas.
Pořadí sprinterské soutěže:
1. Lewandowski (Pol.) 8, 2. Reinerink 7, 3. Koerts (oba Niz.)


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž