Extrémní závody štafet

Extrémní závody štafet - AŽ DO NEBES! Rozeklané štíty Alp v pozadí. Kulisa nejen pro horolezce, ale i pro běžce v závodech extrémních štafet. | foto: Red Bull

Vyběhni na kopec, sleť z něj dolů a...

Praha - Vzrušující výzvy, strhující napětí, neobvyklé zážitky. Špičkové individuality ve službách týmů, nádherná příroda, znamenité výkony. Extrémní závody štafet se cpou mocně do sportovních kalendářů. Přitahují hvězdy různých odvětví, diváky, televize i movité sponzory.

"Mám z nich ty nejlepší zážitky, přibývá jich po celém světě," říká biker Radim Kořínek, dvojnásobný účastník olympijských her. "A taky se dají vydělat slušné peníze."

Kořínek poznal jak tuzemský Adrenalin Cup, tak slavný Dolomitenman v Alpách, ale předloni po Vánocích i unikátní Red Bull Giants pod sochou Ježíše v brazilském Riu. Jak se extrémní štafety skládají? Podívejme se na disciplíny domácího mistrovství – Adrenalin Cupu.

Drsný šestnáctikilometrový výběh až na vrchol Lysé hory, odtud dolů vzduchem s paraglidovým křídlem. Znovu nahoru a dolů v sedle horského kola (39 km s převýšením 1250 metrů) a pak ještě v kajaku divokou řekou Ostravicí. Do cíle se pak dobíhá pár stovek metrů s lodí na zádech! Atraktivní jsou i předávková depa.

Závod se zrodil spíš jako recesistická akce. Mezi historickými "soutěžními obory" byste našli i měření tepu při bungee jumpingu nebo jízdu na vodních lyžích.

Přetrvala přátelská nálada, nyní s koncerty kapel v přímém přenosu televizní Noci s Andělem. Lékařem závodu bude Lukáš Pollert, který tu po šesti letech usedne do závodní kánoe.

Ale letos 24. června oslaví desátý ročník už jako respektovaná akce. "Spolu s Dolomitenmanem tvoří tenhle závod vrchol mé sezony," říká Roman Skalský, český reprezentant v běhu do vrchu. Kvůli nim se dokonce vzdá startu na mistrovství světa ve své hlavní specializaci.

V rakouských Dolomitech soupeří špičkoví profesionálové, vítězové v barvách firemních týmů mohou vydělat v přepočtu skoro 200 000 korun. Což jsou pro běžce i vodáky nevídané prémie. Za to překonávají vskutku brutální profily tratí. Režii za mnoho tisíc eur zabezpečuje 150členný pořadatelský tým.

"Já to beru jako zpestření sezony, už léta se těším, až mi vyjde termín," plánuje českou premiéru Jaroslav Volf, bronzový z deblkánoe na divoké vodě na olympiádě v Aténách. Chystá se i všestranná kajakářka Michaela Strnadová nebo přední bikerka Ilona Bublová.

"Láká mě prolétnout se nad Lysou horou, která je po celý rok zapovězená," říká paraglider Jan Škrabálek.

Vyznavači vytrvalostních a adrenalinových sportů mají termíny těchto závodů zaškrtnuty červeně.

Jejich prestiž stoupá, byť se složení štafet obměňuje i ve volné světové sérii. Třeba na tradičním podzimním Bobr Cupu v Litovli chybějí padáky. "Mají perfektní atmosféru a taky si užiješ týmového ducha, což v našem sportu moc nepoznáš," dodává Radim Kořínek.

A pozor. S elitními borci mohou změřit síly i "amatéři", to je další z neobvyklých šancí!


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž