Volejbalisté se vrátili s medailí

Brno - Jeden bronzový medailista z mistrovství světa plážových volejbalistů do 21 let se silně nachladil a druhý z úspěšné dvojice si musí doma hledět nádobí, luxování a utírání prachu. Tak prozaické starosti mají Pavlové Kolář a Rotrekl hned v prvních dnech po návratu z francouzského Saint Quay Portrieux, kde v neděli vybojovali třetí místo na světovém šampionátu jedenadvacetiletých. "Je to náš druhý velký úspěch na mezinárodní scéně. Vloni jsme se stali mistry Evropy do 21 let," řekl Rotrekl.

Na oslavy však zatím nebyl čas a nejspíš už ani nebude. Pětadvacet hodin cesty z Francie domů dalo mladým reprezentantům zabrat až moc. Kolář se vrátil s angínou, která možná ohrozí jeho dnešní nástup do přípravy extraligového Zlína, a Rotrekl opět převzal své domácí povinnosti. "Každou sobotu do dvanácti musí být vyluxováno, utřený prach a tak. Teď si uklízím pokojíček," sdělil do telefonu.

Bronz jako odměna za velkou dřinu přišel i v létě, v němž na sebe Kolář s Rotreklem neměli mnoho času. Kolář hrál na mistrovství světa kadetů v šestkovém volejbalu v Thajsku a společná příprava byla nabouraná. Rotrekl si odskočil na mistrovství Evropy do 23 let se Smrčkou. "V prvním zápase na mistrovství světa bylo znát, že se zase sehráváme," přiznal Rotrekl.

Cesta k bronzu navíc nebyla od začátku hladká. Druhý francouzský pár Maison, Marion byl lepší a jedině výhra nad "dvojkou" Brazílie Santos, Hercowitz zajistila českým volejbalistům postup ze skupiny z prvního místa. Díky tomu měli snadnější los a v play-off postupně vyřadili Rakousko a Austrálii. "V semifinále s Brazilci jsme nehráli moc dobře, ale v malém finále o třetí místo jsme měli víc sil a udělali jsme méně chyb než Francie," dodal Rotrekl.

Zápas o bronz se stal pro slavkovsko-brněnskou dvojici velkým zážitkem. Na tribunách se tísnilo asi šest tisíc diváků, hráči bojovali s horkem a sami se sebou. "Uhráli jsme to," zkrátil hodnocení Rotrekl. Na zpáteční cestě se třetí pár světa zastavil pouze v bufetu rychlého občerstvení na hamburger a colu.

Tím skončila pro Koláře s Rotreklem letošní společná sezona v plážovém volejbalu. O té další ještě nemohou nic říct. "Trochu mi to připadá, že Kolář neví, jestli chce hrát šestky, nebo v písku. Záleží hlavně na něm," přemýšlí Rotrekl. "Předseda asociace Hronek už mi říkal, že nějaké peníze, abychom vyjeli ven a otrkali se, by se po olympiádě najít daly," dělá si naději.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž