Volejbalista Novák už vyhrál všechno

P a ř í ž - Ve svém současném domově v Paříži si volejbalista Jiří Novák mohl vychutnat další triumf. Po vítězství ve francouzské lize, zisku Francouzského poháru, prvenství v Poháru vítězů pohárů a individuálním ocenění pro nejlepšího hráče základní části francouzské ligy získal i evropský Superpohár. Turnaj dvou nejlepších celků poslední Ligy mistrů (Treviso a Friedrichshafen), vítěze PVP (Paris Volley) a nejlepšího z Poháru CEV (Ford Řím) se hrál minulý týden, jeho dějištěm bylo italské stotisícové město Arezzo kousek od Florencie.

V semifinále porazila Paříž Němce 3:1 (-23, 21, 17, 19), ve finále Treviso 3:2 (-18, 23, 16, -18, 11). "Po našem vítězství s Němci uváděl místní tisk, že utkání Trevisa s Římem (3:1) bylo jako předčasné finále," přiblížil Novák atmosféru v Arezzu. "Nás označili za jakési výletníky, že nejsme silný celek. Tím nás motivovali."

Italské Treviso sice poslední titul mistra země nezískalo, vyhrál Řím, ale v současnosti je zřejmě nejlepším celkem země, která má i nejlepší dlouhodobou soutěž. "Je tam špičkový univerzál, nejlepší nahrávač a smečař Itálie, výteční blokaři," připomněl Jiří Novák známá jména v pořadí Fomin, Vullo, Papi, Bas van de Goor a Gravina.

Přesto si triumf zajistila Paříž s Markem Pakostou, Kanaďanem Duerdenem (nejlepší útočník i nejužitečnější hráč turnaje) a dalšími. "Byl to poslední ročník soutěže, protože v Evropě se teď bude hrát jinak," připomněl Novák. "Italové o vítězství moc stáli, ale neměli psát, že jsme slabý tým," pousmál se Jihočech, který v neděli oslavil šestadvacáté narozeniny.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž