Rostislav Vítek | foto: Jiří Seidl, MF DNES

Vítek a Smolka završili kariéru soubojem v krnovském bazénu

  • 0
Do cíle doplavali společně. Ne ruku v ruce, to se podle pravidel nesmí. Ale dohmátli zároveň. Rostislav Vítek a Libor Smolka završili v sobotu v Krnově dálkoplaveckou kariéru časem 57:46 minuty. Tímto časem se na Ceně Krnovska, v závodě na pět kilometrů v pětadvacetimetrovém bazénu, dělili o 10. místo.

První byl Jakub Tobiáš z Komety Brno za 53:32,20 minuty. Až za ním byli Rusové Daniil Serebrenikov (druhý) a Ivan Afanevič (5.), Němec Alexander Studzinski (8.), Makedonec Jevgenij Pop Acev (13.) ze světové špičky. Hned dvanáct plavců se dostalo pod 58 minut.

"Tolik výborných časů jsme dosud nikdy neměli," řekl ředitel závodu Ivan Smolka, který před 14 roky byl u toho, když dálkoví plavci v krnovském bazénu poprvé plavali pět kilometrů.

Rostislav Vítek, nejúspěšnější český dálkový plavec v historii, v Krnově startoval třináctkrát, Libor Smolka má o jeden závod méně. Vítek ukončil kariéru před rokem. Letos dorazil na loučení svého tréninkového partnera Libora Smolky z TJ Krnov.

"Užil jsem si to," řekl Smolka, který završil působení mezi světovou dálkoplaveckou elitou letošním šestý místem v závodě Světového poháru Capri - Neapol.

Do hlavního závodu na pět kilometrů v sobotu nastoupilo 13 plavců. V každé dráze plavali po dvou, jen v šesté byli tři - Smolka s Vítkem a Karel Baloun. Nepomlátili se? "Ne, několikrát jsme se vyvezli za Karlem a on nás dotáhl k tak dobrému času," řekl Libor Smolka.

Libor Smolka

Dolehla na něj i trocha nostalgie. "Byla tu krásná atmosféra. Bylo to pěkné loučení," uvedl Smolka, který chce nyní dát přednost práci. "Rád do závodu půjdu i příští rok, ale už to zřejmě nebude v té hlavní, nejsilnější rozplavbě. Rok kondici neudržím."

Vítkovi se během tohoto roku, kdy se přesunul na místo reprezentačního trenéra dálkových plavců, podařilo kondici udržet. "Trénovat jsem nepřestal, ale před krnovským závodem jsem musel navýšit kilometráž," uvedl. "Teď plavu dva až pět kilometrů za týden, ale dříve to bylo šedesát až sedmdesát."

Říká, že ho k dobrému času vyhecoval Libor Smolka. Na třetím kilometru se zkusil chytit Karla Balouna, jenž byl nakonec čtvrtý. "Ale věděl jsem, že to neudýchám. Byl to hlavně hec, jestli pětku ještě zvládnu pod hodinu."

Krnovský závod byl superfinálem Českého poháru dálkových plavců. Ten letos vyhráli Karel Baloun z Komety Brno mezi muži, Lenka Štěrbová z Pardubic mezi ženami a družstvo Komety Brno.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž