Prvním cílem posádky dvojskifu Jan Andrle (vpravo), Michal Plocek je letošní MS

Prvním cílem posádky dvojskifu Jan Andrle (vpravo), Michal Plocek je letošní MS v Amsterodamu. | foto: Ivana Roháčková

Odvážný cíl studentů za vesly: na dvojskifu chtějí dojet až do Ria

  • 0
Naposledy reprezentoval veslaře na olympijských hrách dvojskif Synek, Doleček v Aténách 2004. Dva roky před Riem si totéž umínili dva mladíci z Dukly Praha. "Bylo by prima se tam dostat, proto veslování děláme," říkají Jan Andrle a Michal Plocek.

Že české veslování reprezentují jen profesionálové soustředění v pražské Dukle? Omyl. Andrle a Plocek jsou sice také členy tohoto střediska, chodí ale do školy a trénují brzy ráno a odpoledne. A o víkendech.

"Nějakou korunu dostanou, jsou takovými poloprofesionály," říká jejich trenér Michal Vabroušek, mistr světa na skifu lehkých vah z roku 2000.

Ti dva si usmysleli, že se na dvojskifu probijí až na olympiádu v Rio de Janeiru 2016. "Je to náš velký cíl," přiznává 20letý Michal Plocek, odchovanec veslování v Uherském Hradišti. Známější je z působení na skifu; předloni ovládl juniorské mistrovství Evropy a pak i světa, a v neděli vyhrál závod skifařů při pražských primátorkách.

"Jenže skif má u nás pod palcem Ondra Synek," zmiňuje svůj vzor, úřadujícího mistra světa a od roku 2005 sběratele skifařských medailí.

Kudy tedy na olympiádu? Loni se Plocek s Andrlem coby domácí skifařská dvojka a trojka sešli na dvojskifu. Na seniorském ME v Seville sbírali zkušenosti a skončili jedenáctí - chuť si spravili na MS do 23 let v Linci, odkud přivezli stříbro. "Sahali jsme po zlatu, jenže ve finiši nás předjel dvojskif Litvy," připomíná 23letý Andrle, veslovod sestavy, který do Prahy denně dojíždí z rodného Mělníka.

Vy jste ten Plocek z primátorek?

O olympijském cíli Andrle příliš nehovoří. "Cíl to je, ale snažíme se jít krok za krokem a hledat, co by se dalo zlepšit. A docela nám to jede, rok společné práce je vidět."

Dalším povzbuzením bylo deváté místo z nedávného ME v Bělehradě. "Párových čtyřek na olympiádě ubyde. Hodně zemí tak vsadilo na dvojskify, vůbec to není špatný výsledek," má jasno kouč Vabroušek.

Zatímco Andrle, majitel stříbra na párovce z MS juniorů 2009 i z MS "třiadvacítek" v roce 2011, se teď probíjí zkouškovým obdobím v prvním ročníku FTVS, Plocek je ve třetím ročníku stavební průmyslovky v Dušní ulici.

"V pondělí mi při hodině stavební technologie učitel povídá: vy jste ten Plocek, co vyhrál závod skifařů při primátorkách? Spolužáci mu odpověděli za mě. Ještě loni si mnozí učitelé mysleli, že dělám vodní slalom - snad proto, že tam studoval Vavřinec Hradílek. Teď už možná vědí, že vesluju," usmívá se.

Do Ria postoupí nejlepších jedenáct dvojskifů z MS 2015, oni ale vidí letošní cíle - blížící se regatu Světového poháru ve Francii a pak tu v Lucernu. "Musíme zajet třeba do devátého místa a přesvědčit tak svaz, aby nás poslal na srpnové mistrovství světa v Amsterodamu," říkají.

"Máte na to, jen nepolevit," povzbuzuje je trenér Vabroušek.

, Lidové noviny

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž