Josef Váňa

Josef Váňa - RADOST VÍTĚZE. Josef Váňa, který za nedlouho oslaví už 57. narozeniny, má už teď velký důvod k oslavám. Zase vyhrál Velkou pardubickou - tentokrát s Tiumenem. | foto: Michal Šula, MF DNES

Velká pardubická i příští rok? Nevím, zůstává žokej Váňa tajemný

  • 2
Koně jsou jeho život. Ještě deset minut před on-line rozhovorem se čtenáři iDNES.cz seděl v sedle a trénoval. "Ještě mám čas, ne?" byl žokej Josef Váňa v klidu. Jako kandidát na titul Sportovec roku nepolevuje v tréninku ani po šestém triumfu ve Velké pardubické.

Kde bere elán i v 57 letech plně trénovat? "Jsem z Valašska. A sem tam se musíte poohlídnout po mladých holkách," vysvětlil. O dalším startu v Pardubicích se ale ještě nerozhodl. "Nevím," zůstal tajemný.

Už teď má ale představu, který jeho kůň by mohl ve 120. ročníku startovat. A tuší i to, kdo by mohl zvítězit. "Na dobrém koni dokáže vyhrát i blbec," tvrdí.

Josef Váňa odpovídal on-line

Odpovědi najdete ZDE.

Nejčastěji padal dotaz na jeho příslušnost k elitní desítce ankety Sportovec roku, jejíž pořadí bude známo 22. prosince.

"Snad to pomůže dostihovému sportu," tvrdil. "Na umístění nezáleží. To, že jsem nominovaný do desítky nejlepších, vnímám jako obrovský úspěch."

Přitom mezi největší favority Velké pardubické ho nepasovali. Pak vyskočil do sedla a 119. ročník dostihu ovládl.

Legenda dostihového sportu stála na startu nejslavnějšího a nejtěžšího překážkového dostihu Evropy třiaadvacetkrát. Pošesté se radoval jako jezdec, tentokrát s hnědákem Tiumenem, sedmkrát coby trenér.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž