SKOK. Koně překonávají jednu z překážek během hlavního dostihu Velké

SKOK. Koně překonávají jednu z překážek během hlavního dostihu Velké pardubické. V cíli byl nakonec první Jan Faltejsek s klisnou Orphee des Blins, Josef Váňa čtvrté vítězství v řadě nezískal - skončil třetí. | foto: Dan Materna, MAFRA

Na koně do Velké se musí počkat. A stáj z Břeclavi se opět dočkala

  • 0
Největší, neslavnější, nejsledovanější, nejatraktivnější. Jen v samých superlativech se dá mluvit o Velké pardubické, která v neděli do dějin napíše už svůj 124. příběh. V legendárním závodě, který přitáhne k televizním obrazovkám dva miliony diváků, bude mít své zastoupení i jižní Morava. Na start se postaví valach Universe of Gracie ze stáje BORS Břeclav.

„Víte, jednou mi jeden zkušený trenér při mých začátcích říkal, že na koně si do Velké pardubické musíte počkat,“ vypráví majitel břeclavské stáje Luděk Mikulecký. „S Universem jsme na to čekali osm let.“

Než se kopyta hnědého valacha, v jehož sedle bude žokej a zároveň jeho trenér Jiří Kousek, zakousnou do pardubické dráhy, urazil „Uni“ dlouhou pouť. „Právě před osmi lety jsme ho kupovali z Německa jako rovinatého koně. Jenže mu to moc po rovinách neběhalo, a tak jsme ho od jeho tří let začali směřovat k překážkám,“ říká Mikulecký. Byl to správný tah.

Letos devítiletý Universe of Gracie si ve dvou letošních kvalifikačních závodech v Pardubicích doběhl pro dvě pátá místa. Potvrdil tak solidní formu a zajistil si i právo být jedním z dvaadvaceti koní, kteří se pokusí zdolat bezmála sedmikilometrovou distanci s 31 překážkami.

Cítí v Břeclavi, že by měl jejich valach fazonu před vrcholem roku? Mikulecký jen vyloudí úsměv. „To je těžké říct. Trenér se ale vyjádřil, že ‚Uni‘ je v pořádku a je přesvědčený o tom, že to zvládne.“

Pokud žokej Kousek se svým svěřencem proběhne zítra kolem cílové podkovy, napodobí svůj kousek z roku 2011. Tehdy Velkou pardubickou absolvoval také v sedle koně z břeclavské stáje BORS. S Wavelight Laserem dokončil dostih na devátém - posledním klasifikovaném místě.

„Po jedné překážce ztratil kůň podkovu, navíc byl takový cíťa. Přirovnal bych to k tomu, jako když ztratíte botu a musíte běžet,“ vzpomíná Mikulecký na premiérovou účast koně z jeho stáje.

Nyní v břeclavském týmu, který nese stejný název jako tamní dopravní firma, věří v dotované příčky do sedmého místa.

Kromě Universe of Gracie, jenž se ve „Velké“ řadí spíše k outsiderům, vysílají Jihomoravané do dalších víkendových dostihů hned šestici koní. „Budeme rádi, když všichni projedou kurz bez problémů a vrátí se živí a zdraví. Jestli k tomu přibude dotované umístění, budeme jen rádi,“ dodává Mikulecký.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž