Michal Rubáček

Michal Rubáček | foto: mvcr.cz

Velká cena Znojma má jiný termín, plavců na jih Moravy přijede méně

  • 0
Méně početné startovní pole plavců oproti minulým sezonám se tuto sobotu a neděli sejde při Velké ceně Znojma v krátkém bazénu. Vinu na nezvykle brzkém termínu závodu má pozměněný mezinárodní kalendář.

Už koncem listopadu se uskuteční v Eindhovenu mistrovství Evropy v krátkém bazénu, v druhé polovině prosince je pak na programu světový šampionát v Dubaji.

"Na tomto nevýhodném termínu se podepsalo přesunutí světového šampionátu už do závěru letošního roku. Většina plavců je nyní ještě v období přípravy na zimní vrchol sezony. Navíc náš závod koliduje se Světovým pohárem v Berlíně, kde bude startovat i několik českých reprezentantů," uvedla na dnešní tiskové konferenci v Brně jedna z pořadatelek závodu Kristýna Kyněrová.

Ve startovním poli se objeví tři rakouští reprezentanti Sebastian Stoss, Birgite Koschischeková a Fabienne Nadarajahová. Z předních českých plavců budou patřit k ozdobám mítinku Tomáš Fučík, Michal Rubáček, Ondřej Čermák, Barbora Závadová a Petra Klosová.

Obě posledně jmenované plavkyně budou také největšími favoritkami v hlavním závodu na 100 metrů znak. V závodu mužů na dvojnásobné trati má nejvyšší ambice na vítězství Rakušan Stoss.

"Kvalitou trpět závody nebudou. I když je škoda, že letos nepřijedou plavci Komety Brno. Ti dali přednost v rámci prodlouženého víkendu volnu před hlavními vrcholy sezony," konstatoval Rubáček, který poplave v domácím bazénu bez vyladění výkonnosti z plné přípravy.

Překvapením závodu může být Čermák, který v posledních týdnech dosahoval výborných časů v Českém poháru. "Soustředím se na kraulové disciplíny. Chtěl bych potrápit Rubáčka a doplňkově si zaplavu znakařskou stovku. Formu mám nyní dobrou," podotkl Čermák.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž