Váňa slavil a za chvíli bojoval o život koně

Pardubice - Vítězství a za chvíli okamžiky hrůzy. Zcela odlišnou příchuť měly pro Josefa Váňu dva pardubické vrcholy. Legendární žokej nejprve prožil tu sladkou. Zcela jasně ovládl druhou kvalifikaci na Velkou pardubickou. S Decent Fellowem vyhrál, za ním doběhl druhý jeho svěřenec Ner.

"Decent opět předvedl, že je to dobrý kůň a že má pardubické závodiště přečtené," pronesl Váňa. "Udělal jedinou chybičku. Po malých zahrádkách chtěl jít rovně. Říkám mu - vole, jdeme kvalifikačku. Zatočil doprava a už to bylo dobré," dodal s úsměvem.

Korunní princ Velké pardubické zvítězil s naprostým přehledem. Prý to však nebyl zase tak pohodový triumf. Především pro Váňu.

"Po šesté překážce měl Dušan Andrés problémy s Barwickem. Když jsem se jim vyhýbal, nepříjemně jsem se praštil do brňavky," prozradil Váňa. "Modlil jsem se, abychom už měli za sebou Velký anglický skok a mohl jsem Decenta nechat utíkat. Měl jsem toho plné zuby, nemohl jsem ho pravou rukou ovládat."

I přes bolest slavil Váňa vítězství. Ovšem do Zlatého poháru už nenastoupil. A těsně před koncem si prožil minuty hrůzy. Poderoso, jehož měl v dostihu vést, na předposlední překážce spadl a po kolizi s Niggardem dlouho bezvládně ležel na dráze.

"V tu chvíli mi bylo všelijak," přiznal Váňa.

Okamžitě se vydal za svým koněm. A zanedlouho si oddechl, někdejší vítěz Českého derby vstal.

"Než jsem tam doběhl, nikdo nevěděl, co s ním. Naštěstí si jen vyrazil dech. Dal jsem mu přes zuby a vyskočil," líčil Váňa. "Asi se mu trošku zakyselil mozek aměl problémy. Doktor mu píchl povzbuzující preparáty, puls už má normální, tak doufám, že bude v pořádku," oddechl si žokej.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž