Vabroušek poplave v Hudson River

New York City, Otrokovice - Plavání v Hudson River. Jízda na kole po Manhattanu. A běh v Central Parku. Závod v samém srdci New Yorku čeká v neděli nejlepšího českého triatleta Petra Vabrouška z Otrokovic. Ve hře je navíc zajímavá odměna: dvacet pozvaných profesionálních mužů a žen si rozdělí 39 tisíc dolarů, tedy zhruba 800 tisíc korun.

"Když mám možnost se díky sportu podívat i s rodinou po světě, rád toho využiji," přiznal třiatřicetiletý Vabroušek, který na desetidenní turné po Severní Americe vyrazil s manželkou a sedmiletým synem.

Před měsícem ho doprovázeli při vítězstvích v městském závodu ve Vídni i v Otrokovicích na mistrovství republiky.

"Profesionální sportovec je na dovolené pořád a nikdy," pousmál se.

Zatímco dlouhého triatlonu na jeho domácí trati se účastnilo 130 závodníků, v New Yorku jich v otevřeném závodu bude 3200 ze dvaceti států světa.

Na trati olympijského triatlonu, složeného z 1500 metrů plavání, 40 kilometrů cyklistiky a 10 kilometrů běhu, bude Vabrouškovou výhodou zákaz háků, tedy společné jízdy více cyklistů.

"Po plavání, které není mou hlavní zbraní, je téměř nemožné se dostat dopředu, když ostatní spolupracují. Ušetří tím spoustu energie," vysvětlil Vabroušek.

Ačkoliv pomýšlí na úspěch, vrchol jej bude čekat až o týden později v Lake Placid vzdáleném pět hodin jízdy od New Yorku při dlouhém Ironmanu USA (3,8 - 180 42).

"Závod v tamním olympijském centru je s převýšením 3000 metrů jedním z nejtěžších," domníval se Vabroušek. "Zatímco New York jsem přijal hlavně kvůli rodině, abychom se podívali do města, Lake Placid bude patřit mezi mé letošní vrcholy."

Po návratu z Ameriky jej čeká v Nitře slovenské mistrovství republiky a na konci srpna kontinentální šampionát v dlouhém triatlonu v holandském Almére. Díky šestému místu na loňském mistrovství Evropy měl Vabroušek nominaci jistou.

"Do konce roku bych mohl zvládnout deset dlouhých triatlonů," prohlásil odvážně Vabroušek.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž