Vabroušek: Pochodem mrtvol k úspěchu

Langkawi, Praha - Skvěle vlétl do sezony Petr Vabroušek. V prvním letošním závodě světové série Ironman skončil čtvrtý za dvojicí Belgičanů Luc Van Lierde a Marin Van Hoenacker, třetí doběhl Jošinori Tamura z Japonska. Ve stručné textovce přiblížil triatlonista brněnského Olympo týmu základní fakta. "Vedro čtyřicet stupňů, po kole jsem byl v běhu už druhý, pak pochod mrtvol..." To naznačuje, co jej čekalo v závěrečném běžeckém maratonu na malajsijském ostrově Langkawi, odkud se tak kvalifikoval do havajského finále.

Už před závodem Vabroušek, který měl na přechod z chladného počasí v republice na tamní tropy jen nejnutnějších devět dní, prohlásil, že maraton bude očistec. "Na trati běhu není jediný stín," konstatoval, ale na závod se těšil.

Startovní výstřel zazněl pět minut před půl osmou ráno. "Vzhledem k pozdnímu rozednívání v Malajsii se čeká na východ slunce, ten dnes nastal v 7:20..." upřesňuje závodník, který tajně doufal ve stupně vítězů.

Podle předpokladů se při plavání vpředu brzy utvořila asi deseti členná skupina v čele s belgickým favoritem favoritů van Lierdem, Rhodesem a Gorem. "Já jsem se pohyboval na špici druhé velké skupiny. Až na dva krvavé škrábance, pár medúz a stržený čip na elektronické snímání času, proběhlo plaváni hladce a vodu jsem opouštel někde kolem dvacátého místa s přijatelnou šestiminutovou ztrátou na čelní skupinu," vzpomíná Vabroušek.

Na cyklistickou část se český triatlonista těšil. "Trať je tady hodně členitá a krásná, ale taky jsem poprvé startoval na novém kole Author a navíc testoval neuvěřitelně lehké galusky TUFO vážící méně než 160 gramů."

Po prvních kilometrech se Vabroušek dostal do tempa a začal se drát vpřed. "Jelo mi to skvěle a tak jsem se asi třicet kilometrů před cílem dostal na třetí místo. Když už jsem měl druhého Švýcara Achleitnera na dohled, šel jsem v posledním stoupáni ze sedla a jak už u mě začíná být zvykem, zase něco prasklo... Tentokrát jsem vytrhl "kufr" na pedál z tretry, a tak jsem musel posledních třináct kilometrů dojet pravou nohou. Přesto jsem udržel třetí místo a chystal se v běhu zaútočit na druhé místo."

Úmorné vedro však  zkřížilo závodníkovi cestu na stupně vítězů. "Ihned po vyběhnuti z depa jsem věděl, že bude zle," konstatoval. Slunce rozpálilo vzduch na čtyřicet stupňů celsia, nefoukal vítr. "To jsem s minimální aklimatizací nemohl zvládnout," vybavuje si situaci v úvodu maratonského běhu.

Přesto zkusil bojovat. "Na šestém kilometru jsem předběhl Achleitnera a běžel druhý dalších šestnáct kilometrů, pak jsem ale přestal vedro zvládat a musel zvolnit tempo ze čtyř minut na kilometr na pět minut," vysvětluje Vabroušek, který už tímhle tempem doběhl až do cíle.

"Stálo mě to sice dvě místa a čtvrté pořadí je trochu zklamáni, ale v těchhle podmínkách to bylo asi maximum toho, ce se dalo udělat. Rozhodně to byla dobrá příprava na květnové  mistrovství světa ITU na Ibize i řijnové finále Ironman serie na Havaji!"

Výsledky (3,8 km plavání, 180 km cyklistika, 42 km běh):
Muži:
1. van Lierde 8:31:16 hod., 2. Vanhoenacker (oba Belg.) 8:51:29, 3. Tamura (Jap.) 8:53:39, 4. Vabroušek (ČR) 9:04:49, 5. Imaeda (Jap.) 9:07:31... 101. Petr Horáček (Ironman Sudoměř) 12:32:18, 112. Jiři Daněk (Atex Tufo Brno) 12:45:38.

Ženy:
1. Bakkerová (Kan.) 10:01:33, 2. Grangerová 10:09:22, 3. Peterová (obě Austr.) 10:21:24, 4. Sekineová 10:41:10, 5. Čibaová (obě Jap.) 10:45:11.

Nejlepší český reprezentant v dlouhém triatlonu Patr Vabroušek v akci


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž