V Řecku překvapily vysoké vlny

Schinias - Netradičně pouze na kilometrových tratích se dnes ve Shinias nedaleko Atén rozhodovalo o složení finálových jízd veslařského juniorského mistrovství světa. Řečtí pořadatelé se tak rozhodli vyřešit problémy, které mají s nepříznivými povětrnostními podmínkami. "Panuje zde opravdu zvláštní situace. Vstáváme hodně brzy a zdejší podmínky jsou zvláštní. Vlny jsou opravdu velké," popsal reprezentační trenér Přemysl Panuška.

Aby mohli veslaři vůbec závodit, musejí na start již v půl sedmé ráno. Nově postavený areál přitom bude příští rok hostit olympijské hry.

Čeští junioři měli na poloviční trati padesátiprocentní úspěšnost. Vzhledem k tomu, že čtvrteční opravy byly zrušeny, byl pozměněn i systém závodu a dnešní jízdy tak byly zároveň semifinálovými. Na této skutečnosti vydělala čtyřka bez kormidelníka Michal Strnad, Richard Wiesner, Ondřej Hlavička a Karel Neffe, která díky prvnímu místu v úvodní rozjížďce postoupila přímo do finále.

Následovala ji poté párová čtyřka Veronika Jakoubková, Jitka Antošova, Irena Neffeová, Gabriela Vařeková a dvojka bez kormidelnice Ludmila Nekolová, Karolína Doubková. Obě lodě svou jízdu vyhrály. Tolik se již nedařilo skifařce Libuši Bruncvíkové, dvojskifu Daniel Faron, Marek Lachman a párové čtyřce Jan Bačo, Petr Basel, Jaroslav Řepa, Čestmír Kmoch, které čeká představení v B-finále.

S těmito výsledky je Panuška vcelku spokojen. "Tři finálové účasti jsou slušný výsledek. Teď už jen doufáme, že se podaří získat i nějakou medaili," přál si šéftrenér.

Až v sobotu ráno se však rozhodne, zda se bude závodit na klasické dvoukilometrové trati, nebo na poloviční. V případě, že by se opakovala dnešní situace, museli by se čeští veslaři stejně jako jejich soupeři vyrovnat s atypickou situací. "Je to úplně něco jiného, než na co jsou veslaři zvyklí. Museli by se opět přeorientovat," podotkl Panuška.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž