Úvod ME v lezení vyšel Rusům

Lecco - Ruští lezci vstoupili excelentně do mistrovství Evropy ve sportovním lezení v italském městě Lecco. V úvodní disciplíně, lezemí na rychlost, dominoval Alexander Pečechonov. Mezi ženami Rusky obsadily kompletní stupně vítězů. Ve finále vyhrála Anna Saulevičová.

Z kvalifikace nepostoupili Jiří Švácha a Eliška Karešová, Libor Hroza prohrál v prvním kole hlavní soutěže s Polákem Tomaszem Oleksym a podle času skončil jedenáctý.  Sportovní lezení se dělí na soutěže v lezení na rychlost, na obtížnost a bouldering. Na rychlost se na dvou stejných tratích postaví proti sobě vždy dva soupeři, a který z nich dosáhne jako první vrcholu, postupuje.

Bouldering je nová disciplína, v níž musejí lezci zdolat krátké, ale extrémně těžké úseky bez pomoci jistících lan v určeném časovém limitu na nejmenší počet pokusů.  V lezení na obtížnost se hodnotí, jak vysoko dokáže na předem vytyčené cestě soutěžící vylézt.

V této disciplíně má Česká republika velkou naději v Tomáši Mrázkovi, úřadujícím mistru světa z Chamonix a aktuálně vedoucím muži průběžného hodnocení Světového poháru. Lezení na obtížnost je připraveno na víkend, muži budou soutěžit v neděli.

V dnešním kvalifikačním kole v boulderingu žen se dařilo Heleně Lipenské, která obsadila pátou pozici a hravě postoupila do večerního finále.

Výsledky - lezení na rychlost
Muži:
1. Pečechonov (Rus.), 2. Stěnkovyj (Ukr.), 3. Čaulskij (Rus.), ...11. Hroza, 17. Švácha (oba ČR).
Ženy: 1. Saulevičová, 2. Jurinová, 3. Piratinská (všechny Rus.), ...10. Karešová (ČR).

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž