Soupeři v boji o boxerský trůn: obrovitý Rus Valujev a jeho americký sok Holyfield.

Soupeři v boji o boxerský trůn: obrovitý Rus Valujev a jeho americký sok Holyfield. | foto: Reuters

Umím trefit hlavu soupeře, říká Holyfield před bojem o boxerský trůn

  • 88
Jsou jako dva světy. Černý a bílý. Lidský obr na vrcholu sil. A válečník před sportovním důchodem. "Stanu se důkazem pro všechny lidi přes čtyřicet, že se můžou měřit s kýmkoli. I kdyby Valujev měřil tři metry, pořád je to jenom člověk," prohlásil americký boxer Evander Holyfield.

V říjnu mu bylo 46, má 11 dětí, už na olympiádě 1984 získal bronz a profesionálním mistrem světa se stal poprvé o dva roky později. V té době ještě Nikolaj Valujev ani netušil, že se chce boxu věnovat na plný úvazek. Bylo mu 13 let.

V sobotu vstoupí do curyšského ringu jako obhájce titulu v organizaci WBA. Ruský gigant měří 213 centimetrů, má 145 kg živé váhy a je jasným favoritem. Z 50 soubojů prohrál jediný.

"Pche, proč bych měl boxovat zrovna proti Holyfieldovi? To je směšné," vzkázal 34letý Valujev před pár měsíci. Nechtěl se postavit borci, kterého považoval za sportovního dědečka.

Holyfield kontroval: "Líbí se mi, když se lidé baví o mém věku. Pak se na mě podívají a řeknou: Páni, ten vypadá stejně dobře jako ti mladí bojovníci! Nesuďte mě podle věku. Vždyť já si o sobě četl už ve třiceti, že jsem starý."

Jistě, Holyfield je stále vypracovaná rampa s rychlými direkty. V listopadu v pohodě prošel důkladným pětihodinovým lékařským testem, který mu dovolil boxovat dál. Kam se na něj hrabe třeba někdejší konkurent Mike Tyson, který ztloustnul a vypadá jako kulička. Stejně jako další exšampion Riddick Bowe.

Pravda, možná by se Holyfield už do ringu nehnal, kdyby neměl vážné finanční problémy. Za sobotní zápas dostane asi 17 milionů korun.

Valujev v ringu v souboji s Ruizem.

Je nutné uznat, že přes pokročilý sportovní věk se Holyfield drží, ovšem na druhou stranu nejde věk přehlédnout. Americký "důchodce" s knírkem se může stát nejstarším profesionálním šampionem v těžké váze.

"Víte, jeho (Valujevova) hlava je vždycky přesně tam, kde ji potřebuju mít, abych ji praštil. Jsem dost zkušený na to, abych toho využil."

Pro leckoho se však za slovem "zkušenost" skrývá "stáří". Nejen proto bude zajímavé ten boj sledovat. I když boxerskému světu se to příčí. Známý promotér Frank Maloney řekl, že to bude "šílený večer". Bernd Bönte, manažer bratrů Kličkových, dokonce prohlásil: "Valujevovi soupeři jsou stále slabší a slabší. Souboj s Holyfieldem musí zákonitě skončit fraškou."

Opravdu to tak může skončit a Valujev svého soupeře sestřelí hned v prvním kole. A čemu věříte vy?


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

Témata: Box, Důchodci