Petr Vabroušek

Petr Vabroušek | foto: Luděk Ovesný, MAFRA

Triatlonista Vabroušek se vrací na místo svých dávných úspěchů

  • 1
Před patnácti lety získal v nizozemském Almere na mistrovství Evropy v dlouhém triatlonu stříbro v tehdejším českém rekordu, o rok později na stejném místě opanoval závod prestižní série Ironman. Letos se Petr Vabroušek do Almere vrací, v sobotu se opět vydá na trať šampionátu starého kontinentu.

„Je v tom kus nostalgie, ale mistrovství Evropy nebo světa až na výjimky nevynechávám,“ podotkl 40letý triatlet z Malenovic, který bude patřit na startovní listině k nejstarším účastníkům. „Ale úplný Metuzalém nebudu. Přihlášený je také Belgičan Gerrit Schellens, který závodil se mnou před patnácti lety.“

Druhé místo je Vabrouškovým maximem na mistrovství Evropy, v roce 2003 k němu přidal v Dánsku bronz. Na co si troufá letos?

„Zopakovat stříbro by byla velká troufalost. Ale budu se ze všech sil snažit urvat medaili. A když se to nepodaří, tak aspoň ať je z toho první desítka,“ přeje si Vabroušek, který se o víkendu stal rakouským vicemistrem v parádním čase 8 hodin 15 minut.

Týden po Almere se koná světový šampionát v Číně, do Asie stejně jako na říjnového Ironmana na Havaji Vabroušek nemíří. Po patnácti účastech v řadě se tentokrát těsně nekvalifikoval.

„Nemám cíl opakovat to do nekonečna. Když budu na konci srpna v první padesátce, rád poletím. Je to čest. A když ne, najdu si jiný zajímavý závod. Pořád jich je ve světě dost,“ povídal Vabroušek před měsícem. I když je mezi prvními náhradníky, dodatečnou pozvánku by odmítl.

Místo toho si na začátku října vyzkouší rychlé tratě na pobřeží Středozemního moře na Ironmanu v Barceloně.

„Léta mě tenhle závod lákal, ale nikdy jsem na něho nemohl jet,“ těší se Vabroušek do Katalánska. Do konce roku stihne celkem tři Ironmany, v listopadu v brazilském městě Fortaleza, sezonu pak končí v Západní Austrálii. „Rovinaté, ale větrné kolo a běh po stezkách podél pláže - nádhera.“

Horko jižní polokoule vystřídá v dubnu Arktickým maratonem na severní točně, kam ho pořadatelé pozvali jako vítěze Antarktického maratonu.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž