Titul v časovce Hruška neobhájí

B r n o - Jan Hruška, vítěz dvou časovek nedávno skončené Giro d´Italia, nebude příští čtvrtek ve Vyškově na startu společného cyklistického mistrovství České a Slovenské republiky v časovce jednotlivců na 48 kilometrů a nepojede ani nedělní závod kategorie elite v Luhačovicích na 264,6 kilometru. V časovce měl Hruška obhajovat loňské prvenství.

Takto se rozhodl po konzultaci s klubovým lékařem stáje Vitalicio. "Už v závěrečných horských etapách na Giru jsem se nachladil a stále se to nezlepšilo, v krku mám streptokoka. Po pečlivém zvážení situace dostalo přednost dokonalé vyléčení. Mrzí mě to, šlo o jednu z mála příležitostí, kde jsem se mohl představit domácím příznivcům," uvedl Hruška, jenž obsadil v celkové klasifikaci Gira čtrnácté místo.

Od středy Hruška užívá antibiotika a může pouze lehce trénovat. Jeho hlavním cílem jsou v této sezoně olympijské hry a mistrovství světa. "S vedením stáje Vitalicio jsem domluven na těchto dvou prioritách, nepojedu proto ani Vueltu. Doufám, že po absenci na domácím mistrovství nebudu mít problémy s nominací," dodal Hruška, jenž má po úspěchu na Giru řadu nabídek k přestupu. "Nyní má sice Vitalicio existenční problémy, zachovávám však chladnou hlavu. Nikam nespěchám a počkám, jak se situace vykrystalizuje. Začátkem července by mělo být jasněji," řekl Hruška.

Vyjádřil se i k závodu jednotlivců, který se jede v neděli 25. června v Luhačovicích na kopcovitém 18,9 kilometrů dlouhém okruhu a celkem měří 264,6 kilometrů. "Je sice pěkné, že trať je stejně dlouhá jako na mistrovství světa. Ovšem neméně důležité je, aby odpovídala světovému šampionátu i časy. Domnívám se, že rychlostní průměr bude v Luhačovicích mnohem nižší. Je totiž rozdíl, když jede v pelotonu osm desítek nejlepších světových cyklistů, kteří jsou bezesporu lépe připraveni než nejlepší čeští a slovenští cyklisté. Proto se mi zdá délka trati nešťastná a začátek bude hodně vlažný," tvrdí Hruška. "Stoupání postupně proseje peloton a určitě vyhraje někdo z favoritů," tipuje.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž