Sychru štve střílející Namibijec

Hradec Králové - Muž bez cíle zářil. V tak skvělý výsledek na mistrovství světa střelců nedoufal nejen Jan Sychra, ale ani ti největší optimisté. Dvojnásobný účastník olympiády byl pátý ve skeetu a rozhodující měrou přispěl k týmovému stříbru. Do Záhřebu přitom odjížděl bez nálady a cílů.

Po 60. místě na posledním podniku Světového poháru v Suhlu si dokonce zahrával s myšlenkami na konec. Ještě, že to neudělal!

"Už jsem měl Frühaufův syndrom," připomněl dlouholetého trenéra Kateřiny Neumannové.

Honzo, páté místo je skvělé, ale nemrzí vás přece jen, že jste těsně nevystřílel olympijské místo?
Jedno mi to není, ale takhle je to spravedlivé. Aspoň, že ty tři místa zůstala v Evropě.

Jako poslední s ostudným nástřelem skončil Namibijec s podezřele skandinávským jménem. Neštve vás, že on má paradoxně větší naděje probít se na olympiádu?
To víte, že ano! Vždyť Coubertinovo heslo už dávno neplatí a nevidím jediný důvod proč by na olympiádu nemělo jet třeba pět střelců z jedné země, když jsou nejlepší. Ale dávat kvóta plac skoro zadarmo podle státní příslušnosti je nespravedlivé.
Vždyť spousta skvělých Evropanů se kvůli tomu na hry nedostane. Nevím proč to jde třeba ve skocích na lyžích a ve střelbě ne.

Ale třetí olympiádu nevzdáváte?
To ne, ale bojovat budu až příští rok. Letos už šance není - na Evropě o ní nejde.

Před časem jste byl ze střelby respektive vašich výsledků pořádně namíchnutý. Řekl bych, že teď máte asi lepší náladu?
To se ví. Přesně takový výsledek jsem potřeboval. Už jsem za ty roky měl Frühaufův syndrom (smích) a teď přišel zlom, doufám jen k lepšímu. Takže můžu potvrdit, že střelba mě zase baví.

V poslední době jste byl jistě pod tlakem svazu. Skeetařům se letos nedařilo a vy jako nejlepší Čech jste to možná odnášel nejvíc?
Nedivím se, vždyť se mi letos vůbec nevedlo. Teď po mistrovství už ten tlak ale opravdu tak silný není. Přispělo k tomu hlavně výborné týmové stříbro. Konečně to přišlo!

Zato vašemu parťákovi z hradecké Dukly Leoši Hlaváčkovi (51. místo) to v Záhřebu nešlo.
Ale to je normální a může se to stát komukoli ze světové špičky. V poslední době je neskutečně našlapaná.

Nenapadá mě moc sportů, ve kterých by se dal výkon nahonit dopingem. Jak si v tomto ohledu stojí střelba?
Samotného by mě to zajímalo. Teda ne proto, že bych chtěl něco zobat, ale zatím jsem nic podobného nezaznamenal. Určitě existují léky na zpomalení tepu, ale ty jsou nežádoucí, protože je potřeba i reflex. Já můžu s klidným svědomím přiznat, že užívám povolený a absolutně neškodný preparát na okysličování mozku.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž