Statisíce korun pro vzpěrače Zarembu?

  • 9
Praha - Až stovky tisíc korun by mohl vysoudit olympijský vítěz ve vzpírání Ota Zaremba za zničení svého zdraví dopingem na státu. Advokát Petr Fohl, který mu nabídl své služby, vidí větší naději na satisfakci v občanskoprávní žalobě než v trestním stíhání bývalých sportovních činovníků.

Československý doping

Přehled článků ZDE

Zaremba se jako první československý sportovec veřejně postavil proti lidem, kteří se za socialismu podíleli na státem řízeném dopingovém programu. Důkazy o něm zveřejnila minulý týden MF DNES.

Včera se měl bývalý šampion, dnes invalidní důchodce, s Fohlem sejít, aby se poradili o možnostech právní obrany. Zaremba se však ze schůzky z rodinných důvodů omluvil.

"Kromě toho, zda pan Zaremba věděl o tom, co mu dávají, je základní otázka, kdo to tehdy řídil. Tehdy byly všechny sportovní organizace státní, takže zřejmě bychom žalovali stát,“ řekl advokát.

Zarembovi nabídl zastupování za rozumné peníze poté, co si v MF DNES přečetl, že si někdejší šampion nemůže právníka z důchodu dovolit.

"Je to po právní stránce velmi zajímavý případ. Když jej vezmu, tak to bude především spousta studia, například je třeba detailně zjistit, jak doping řešili v bývalé NDR," dodal Fohl.

V Německu se s dopingovou minulostí vypořádali už v 90. letech. Vyšetřování skončilo tresty pro některé funkcionáře i odškodněním sportovců. Protože se čeští funkcionáři ani lékaři k vyšetřování nemají, vidí Fohl naději právě u sousedů.

Z Německa by podle něho mohl přijet například soudní znalec, který by prokázal, že Zarembovu invaliditu způsobil v první řadě doping, a ne fyzická zátěž.

Zaremba by rád dosáhl odsouzení trenéra Emila Brzosky, který mu podpůrné prostředky dával. Ale právníci se shodují, že  usvědčení konkrétních lidí je  po čtvrtstoletí velice nepravděpodobné.

Ota Zaremba žije z invalidního důchodu, kvůli zničenému zdraví nemůže najít práci. Činku už nechce vzít do ruky.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž