Roger Federer

Roger Federer - Švýcarský tenista Roger Federer se soškou Laureus. | foto: Reuters

Sportovci roku 2005: Federer a Kosteličová

Barcelona - Švýcarský tenista Roger Federer je opět sportovcem roku. Za dvě prvenství na grandslamových turnajích si stejně jako v loňském roce vysloužil sošku Laureus. Mezi ženami kralovala chorvarská lyžařka Janica Kosteličová, celková vítězka Světového poháru v alpském lyžování a už čtyřnásobná olympijská vítězka.

Před Federerem dokázali vyhrát anketu dvakrát za sebou golfista Tiger Woods
a pilot formule 1 Michael Schumacher. "To je skvělá věc, mám strašnou radost," nechal se slyšet Federer. "Ocitnout se mezi většími osobnostmi snad nejde," dodal při vyhlašování sedmého ročníku ankety.

Tenisovému sportu patřily z rozhodnutí poroty složené z 42 bývalých sportovních hvězd i další dvě ceny - Federerův pronásledovatel v žebříčku Rafael Nadal ze Španělska a šampion Roland Garros se stal v 19 letech Objevem roku.

Cenu za Návrat roku převzala švýcarská tenistka českého původu Martina Hingisová. Ta nehrála turnaje tři roky a svůj comeback ozdobila v neděli turnajovým vítězstvím v Římě, prvním po čtyřech letech a čtyřech měsících.

Týmem roku se stala stáj Renault, v jejíchž barvách před rokem vyhrál mistrovství světa formule 1 Fernando Alonso. Španěl se stal i díky svým pomocníkům nejmladším šampionem v historii.

Cenu pro Handicapovaného sportovce roku získal Jihoafričan Ernst van Dyk, který už pětkrát vyhrál Bostonský maraton, v kategorii takzvaných alternativních sportů byl posmrtně oceněn italský vyznavač létání na rogalu Angelo d'Arrigo, který v březnu zahynul.

Zvláštní ceny získali nizozemská fotbalová legenda Johan Cruyff za celoživotní dílo a sedminásobný mistr světa v závodech silničních motocyklů Valentino Rossi z Itálie za sportovního ducha.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž