V obýváku, na zahradě, s přítelkyní. Jak sportovci trénují v izolaci

  • 4
Turnaje zrušené, ligy přerušené, do hal a na hřiště se nesmí. Sportovci jsou pandemií koronaviru citelně zasažení, i tak ovšem nelení a trénují v provizorních domácích podmínkách a skrze sociální sítě inspirují další, aby se ke cvičení přidali.

Lavička na zahradě, karimatka v obývacím pokoji či přítelkyně jako pomocník. Pod hashtagem #zustandoma se na sociálních sítích objevuje řada videí, v nichž známí sportovci poodhalují svou přípravu a ukazují jednoduché tipy, jak se udržovat v kondici i během domácí izolace.

Například fotbalista Tomáš Souček, který na konci ledna přestoupil ze Slavie do anglického West Hamu, se pochlubil ťukesem s manželkou Natálií, doma na chodbě si vyměňují hlavičky a přihrávky, oba ukazují skvělý cit pro míč.

Trenér hokejistů Liberce, vítězů Prezidentského poháru pro nejlepší tým základní části extraligy, Patrik Augusta zase na klubovém účtu zveřejnil výzvu pro „všechny malé Tygry, kteří nemají školu, a všechny dospělé Tygry, kteří nemohli na play-off,“ v níž dává tip na jednoduché posilování.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 CHALLENGE | Zůstaň ve formě! I přesto, že respektujeme všechna opatření vlády a držíme všem palce, ať to zvládneme, máme pro vás výzvu! Výzvu pro všechny malé Tygry, kteří nemají školu! Výzvu pro všechny dospělé Tygry, kteří nemohli na play-off! Přijměte výzvu od svého kouče a pojďte do toho s námi! Udržte se v kondici pro další sezonu! Výzva kouče Patrika Augusty: po dobu nouzového stavu každý den splníte dané cviky 50 x dřep, 30 x klik, 30 x sedy/lehy. 1 minuta prkno (plank) měj na sobě tygří oblečení vyfoť se nebo natoč, jak cvičíš a pošli na náš Facebook či Instagram 5 nejaktivnějších bude vybráno pro finálovou challenge s A-týmem ve výdrži v planku, kterou uděláme, až to všechno společně zvládneme o super ceny – permice na další sezonu #BiliTygri #challenge #nasnezastavis #fitness #stayfit #together

Příspěvek sdílený Bílí Tygři Liberec (@bilitygrilbc),

Podobný příspěvek zveřejnila také tenistka Barbora Strýcová, jejíž domácí posilování trvá téměř jedenáct minut a obsahuje 34 cviků. „Každý cvik se dělá 30 sekund a jde to hned po sobě. Žádný pauzy, jen ty, co jsou napsané!!“ upozorňuje Strýcová. Video za jediný den nastřádalo třicet tisíc zhlédnutí.

Vzor pro děti a nová Šípková. Češka teď předcvičuje celé střední Evropě

Na sociálních sítích basketbalové federace vychází každý den nový díl série s názvem Basketball never stops aneb #vratimselepsi, kde reprezentantka s africkými kořeny Pamela-Therese Effangová demonstruje rozmanitá cvičení na udržení formy.

„Videa mají velký dosah, což mě rozhodně překvapilo! Bavíme nejen Českou republiku, ale videa sdílí také zahraniční kluby. Co vím, tak je používají v Německu, na Slovensku nebo v Polsku. Byla pro mě opravdu čest být součástí takového projektu a velice mě těší jeho dosah,“ sdělila hráčka Hradce Králové.

Výzvu k domácí aktivitě a sdílení vlastních tréninkových metod vyhlásil rovněž florbal, fanoušci se mohou inspirovat reprezentantem Adamem Delongem, který v obývacím pokoji předvádí kousky s holí a míčkem.

Házenkáři pražské Dukly si pak štafetu s domácím cvičením předávají mezi sebou a v rouškách skáčou přes švihadlo, pracují na zahradě či cvičí s partnerkou na zádech.

Místo ostrých závodů či zkoušky olympijského velodromu musí individuálně trénovat dráhový cyklista Tomáš Bábek. „V izolaci, ale jedu dál. V mém sportu jsem na polní podmínky zvyklý. Myslím, že stejně jako spoustu dalších sportovců z naší malé, avšak silné země. Takže tohle pro mě zas taková tvrdá změna není,“ naťukal k videu na Instagramu.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

V izolaci, ale jedu dál. V mém sportu jsem na polní podmínky zvyklý. Myslím, že stejně jako spoustu dalších sportovců z naší malé, avšak silné země. Takže tohle pro mě zas taková tvrdá změna není. Vám však chci říci něco důležitějšího. A to, že je potřeba k něčemu směřovat a obzvlášt v tomhle období. Těšte se na něco, dejte si cíl, směrujte k tomu, co je pro vás důležité. Tohle období pomine, když budeme důslední a ohleduplní. Ale zároveň takoví můžeme být právě díky tomu, že věříme v lepší zítřky. #jedemedal #jsmesilni #jsmečeši #zustandoma #stayhome #nenakazíš #treninkvirus #cadence #sprint #rollersprint #cycling #trackcycling #longtimenotrack #longtimenosprint #trackcycling #sport

Příspěvek sdílený Tomas Babek (@tomasbabek),

Český olympijský tým pak spouští projekt  # ZABAVSEPOHYBEM, v první epizodě ukazují domácí přípravu střelec Jakub Tomeček, basketbalistka Ilona Burgrová, fotbalista Jablonce Michal Jeřábek a šermířka Veronika Bieleszová.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž