Softbalisté mají Evropu pod palcem

  • 1
Antverpy - Český mužský softbal je v současné době nejlepší na kontinentu. Čeští reprezentanti vybojovali v belgických Antverpách třetí titul mistrů Evropy v řaděm když ve finálovém zápasu porazili tým Nizozemska 3:1. Na celém turnaji tak ani jednou neprohráli. První titul získali čeští reprezentanti před čtyřmi lety, předloni prvenství obhájili. Tehdy byli na ME druzí rovněž Nizozemci, třetí Dány letos vystřídali na bronzovém stupni Britové.

Nizozemci v sobotu nejprve porazili Velkou Británii v utkání o postup do finále 7:5 a po dvou výhrách v play off získali značné sebevědomí. Nadhazovač Luboš Vrbenský se ale dokázal s jejich pálkařským tlakem vypořádat, i když hned na začátku zápasu po metě zdarma, odpalu Todmana a Přibylově nechyceném nadhozu doběhl Vliest pro první bod. Vzápětí ale Vrbenský vyřadil nebezpečné pálkaře Clemencia a Rumaie a český tým bodově odpověděl hned v dohrávce první směny. Luboš Procházka dostal rovněž metu zdarma, při dvou autech pak odpálil Radek Procházka svůj první homerun na turnaji a získal obhájcům titulu vedení 2:1.

Utkání bylo i nadále velmi vyrovnané, obě mužstva se dokázala prosadit na pálce a obsazovat mety, ale bez bodového vyjádření. Ve čtvrté směně se povedl Kolkusovi třímetový odpal a při dvou autech jej Vlček poslal domů krátkým odpalem do vnitřního pole a úspěšným sprintem na první metu.

Po třetím bodu se už Nizozemci nevzpamatovali. "S výjimkou dvou běžců na metách v páté, respektive šesté směně nedokázali vzdorovat Lubošovým nadhozům a skvělé obraně celého týmu. Vrbenský udělal čtrnáct strike-outů, tedy přesně dvě třetiny všech autů v utkání," pochválil nadhazovače předseda České softballové asociace Pavel Prachař.

Přehled medailových úspěchů českých softbalistů:
1993 - 1. Nizozemsko, 2. Dánsko, 3. Česká republika,
1995 - 1. Nizozemsko, 2. Dánsko, 3. Česká republika,
1997 - 1. Česká republika, 2. Dánsko, 3. Nizozemsko,
1999 - 1. Česká republika, 2. Nizozemsko, 3. Dánsko,
2001 - 1. Česká republika, 2. Nizozemsko, 3. Velká Británie.

Výsledky:
Play off (o postup do finále):
Nizozemsko - Velká Británie 7:5.
Finále: Česká republika - Nizozemsko 3:1.
Konečné pořadí ME: 1. Česká republika, 2. Nizozemsko, 3. Velká Británie, 4. Dánsko, 5. Belgie, 6. Izrael.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž