Lenka Šmídová a Veronika Fenclová

Lenka Šmídová a Veronika Fenclová - Jachtařky Lenka Šmídová (vlevo) a Veronika Fenclová. | foto: Michal Sváček, MF DNES

Šmídová s Fenclovou ukončily spolupráci

  • 27
Praha - Nečekanou zprávu sdělil prostřednictvím agenturního prohlášení předseda svazu jachtingu Karel Bauer. Jachtařky Lenka Šmídová a Veronika Fenclová po vzájemné dohodě ukončily spolupráci ve dvouposádkové lodní třídě 470. Důvodem byl neúspěch v hlavní olympijské kvalifikaci.

Šmídová s Fenclovou zahájily spolupráci na začátku ledna po průtazích s udělením českého občanství Američance Elizabeth Kratzigové, jejíž odlišná národnost znemožňovala společný start se Šmídovou na olympijských hrách v Pekingu.

Stříbrná medailistka z Atén ve třídě Evropa se s Fenclovou rychle sžila a zdálo se, že se jednalo o povedený krok.

Během úvodu sezony nový pár dvakrát skončil v závodech Světového poháru na stupních vítězů. Bohužel, v posledních týdnech je forma opustila.

Šmídová s Fenclovou neuspěly na evropském šampionátu v Řecku a nedávno ani na mistrovství světa v portugalském Cascais, kde dojely až na 36. místě.

Neúspěch byl o to bolestnější, že se jednalo zároveň o hlavní kvalifikaci pro olympiádu v Pekingu, kam se probojovalo třináct nejlepších zemí.

Veronika Fenclová se nyní vrací na třídu Laser Radial, kde se ještě pokusí olympijskou účast vybojovat.

Lenka Šmídová si se stejným cílem vybrala jako novou kosatnici nadějnou Lenku Mrzílkovou z Neratovic. O Peking budou usilovat v lednu na MS v Austrálii, kde bude ve hře zbývajících pět míst.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž