Irina Slucká

Irina Slucká | foto: Reuters

Slucká dobyla zlato po zánětu srdečnice

Turín - (Od zvláštního zpravodaje MF DNES) - Chichotá se v autobuse, který veze sportovce z haly, hraje si se sklápěním sedačky. Kolem hotelové recepce pak pronáší medvěda, další příspěvek do své sbírky plyšových zvířat. Děvčátko? Teenagerka? Ne. Irina Slucká, 25letá vdaná paní. Od soboty šestinásobná mistryně Evropy v krasobruslení.

Na dovolené v Turecku udivovala turisty, jak skákala přes švihadlo na surfovém prkně. Když ji posloucháte, napadá vás: Má tolik energie. Omyl. Opak je pravdou.

"Stále beru léky. Poslední dobou jich přibylo. Kvůli pilulkám bývám občas rozklepaná," vypráví. Sužuje ji závažné cévní onemocnění. "Málem zemřela," říká manažer Ari Zakarian.

V létě 2003 se ztratila z ledu. Nejprve onemocněla chronickým astmatickým zánětem průdušek, později lékaři odhalili zánět osrdečnice.

Po třech měsících tvrdé léčby se znovu prošla po kluzišti. "Stačilo jediné kolo na bruslích a byla jsem vyčerpaná. Časem jsem si přidávala kolo za kolem."

Lékaři považovali návrat do vrcholných soutěží za vyloučený. "Říkali mi: Vy chcete závodit? Vy jste se zbláznila! Odpovídala jsem jim: O. k., děkuji za radu."

Vyzvala osud na souboj. Loni se zjevila na mistrovství světa v Dortmundu, pohublá, bez sil, předem odsouzená k porážce. Skončila devátá, a přece byla šťastná.

V této zimě vyhrála všechny závody, k nimž nastoupila, porazila i Kwanovou či světovou šampionku Arakawovou. "Někdy mám modřiny, jindy mě bolí udělat krok. Také mi bělají prsty. Ale bojuji."

Život se s malou Ruskou nemazlil. Potratila dítě, trpěla s matkou, jíž transplantovali ledviny. V roce 1999 byla vyřazena z reprezentace.

Chtěla skončit. Matka jí tehdy dala brusle do pračky, aby dceru probudila. Přítel Sergej, dnes už manžel, se Sluckou tehdy donekonečna jezdil autem po kruhovém objezdu, než pronesla: "Budu bruslit dál. Miluji to."

Na turínském ledu Slucká neoslnila, ač porazila lékaře i osud. "Bůh mi možná daroval zlato," usoudila.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž