Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Rajtoral, Bystroň či Pergl. Teď Svoboda... Tragédie v českém sportu

  17:59
Fotbalisté František Rajtoral, David Bystroň či Pavel Pergl. Hokejisté Miroslav Hlinka nebo Pavel Kábrt. Ti všichni si v posledních letech sáhli na život. Teď přibyl do seznamu tragédií sportovců člen týmu hokejových mistrů světa z roku 2005 Adam Svoboda.
Hokejovou kariéru rozjel Adam Svoboda v Pardubicích.

Hokejovou kariéru rozjel Adam Svoboda v Pardubicích. | foto: Profimedia.cz

„Tlak dnešní doby je nemilosrdný. Všichni bojujeme o vlastní přežití. I před třiceti lety, kdy život neběžel tak rychle, byla spousta případů, že fotbalisté neustáli odchod do civilu. Přežili, ale živořili,“ vysvětloval fotbalový trenér Verner Lička, když vzpomínal na svého bývalého svěřence Bystroně.

„Zapomínáme, že sportovec není hrouda svalů, která je naprogramována na to či ono a že má svou duši a svoje starosti. Moc je nemůže dávat najevo, nikoho nezajímají,“ upozornil kouč sportovní psycholog Marian Jelínek, když v pořadu Rozstřel v souvislosti se sebevraždou Františka Rajtorala mluvil o depresích sportovců.

Za posledních dvacet let ukončilo svůj život sebevraždou mnoho sportovců a lidí ze sportovního prostředí. Tady je výčet, který sestavila agentura ČTK.

3. září 1999 - Sekretář a bývalý fotbalista Bohemians Praha Jan Sanytrník byl nalezen mrtev v Michelském lese v Praze s bodnou ranou v hrudníku. Smrt byla kvalifikována jako sebevražda.

14. března 2000 - Sebevraždu skokem pod vlak spáchal ve Slaném na Kladensku někdejší úspěšný extraligový hokejový rozhodčí Jiří Balej. O den dříve jej policie obvinila z pojistných podvodů, na nichž se údajně podílel jako bývalý pracovník České pojišťovny a pojišťovací agent Investiční a Poštovní banky. Hrozil mu až tříletý trest vězení.

Adam Svoboda - smíšek s mnoha tituly, jemuž se zhroutil svět

Adam Svoboda v reprezentačním dresu.

1. srpna 2000 - Bývalý koulař Martin Bílek, halový mistr republiky z roku 1995, ukončil skokem z devátého patra pražského domu svůj život. Podle lékařů trpěl schizofrenií.

Srpen 2001 - Trojnásobný medailista z MS v moderním pětiboji a úspěšný čs. reprezentant Milan Kadlec spáchal ve 42 letech sebevraždu, když neunesl tíhu osobních problémů.

Listopad 2002 - Stanislav Jirkal, trojnásobný mistr republiky ve sportovní střelbě a účastník dvou OH, si vzal v 47 letech život. V Chrustenicích na Berounsku byl nalezen s prostřelenou hlavou; důvody jeho skonu média neuvedla.

14. dubna 2003 - Ve svém bytě v Ostravě se oběsil místopředseda Českého atletického svazu a jeden z hlavních organizátorů mezinárodního mítinku Zlatá tretra Jan Slanina.

16. září 2003 - Liberecký hokejový útočník Pavel Kábrt (24) se oběsil.

8. července 2004 - Třicetiletý motocyklový jezdec Jaroslav Huleš podlehl následkům zranění, která utrpěl při pokusu o sebevraždu.

20. července 2004 - Bývalý československý fotbalový reprezentant Ľudovít Lancz spáchal sebevraždu. Bylo mu 40 let.

Milan Ryska

František Jakubec

8. února 2009 - Šestnáctiletý talentovaný basketbalista Milan Ryska, hráč Sokola pražského, se oběsil. Podle deníku Blesk napsal před smrtí dopis, v němž napsal, že nezvládal tlak okolí.

7. dubna 2013 - Skokem pod vlak na přejezdu v Hněvicích nedaleko Štětí ukončil svůj život fotbalový sudí Josef Košec. Sedmačtyřicetiletý asistent rozhodoval zápasy první ligy.

14. září 2014 - Hokejový útočník Miroslav Hlinka si sáhl na život, bývalý český i slovenský reprezentant se podle informací slovenských médií ve 42 letech oběsil v banskobystrickém hotelu. O motivech se jen spekulovalo.

27. května 2016 - Bývalý reprezentant a dlouholetý hráč pražských Bohemians František Jakubec spáchal ve věku 60 let sebevraždu.

23. dubna 2017 - Bývalý fotbalový reprezentant a hráč Plzně František Rajtoral (31) spáchal sebevraždu. Obránce, který naposledy působil v Gaziantepsporu, se oběsil ve svém domě v Turecku.

19. května 2017 - Fotbalista David Bystroň spáchal ve 34 letech sebevraždu. Bývalý obránce Baníku Ostrava a Plzně, jenž naposledy hrál ve Švýcarsku, se oběsil ve svém domě.

František Rajtoral

David Bystroň

Pavel Pergl

1. května 2018 - Bývalý fotbalista pražské Sparty Pavel Pergl, který hrál i v Německu, Anglii, Izraeli nebo Švýcarsku, spáchal ve 40 letech sebevraždu.

7. května 2019 - Sebevraždu spáchal bývalý hokejový brankář Adam Svoboda. Jedenačtyřicetiletý mistr světa z roku 2005 letos v lednu způsobil autonehodu pod vlivem alkoholu a kvůli tomu byl odvolán z funkce trenéra brankářů reprezentace do 18 let i extraligových Pardubic.

Autoři: ,

OH 2024 v Paříži: Program, české naděje i sportoviště

Letní olympijské hry v roce 2024 se uskuteční v Paříži od pátku 26. července do neděle 11. srpna 2024. Francouzská metropole už OH hostila v letech 1900 a 1924. Poprvé se zde bude soutěžit o olympijské medaile v breakdance, naopak z programu byly vyřazeny karate, baseball a softbal.

Lukáš Krpálek, Jiří Prskavec, Jiří Lipták, Barbora Krejčíková, Lukáš Rohan, Alexander Choupenitch, Jakub Vadlejch, Jiří Přívratský, Petr Nymburský, Ondřej Perušič, David Schweiner, Marie Horáčková, Martin Fuksa

  • Nejčtenější

Zahájení na lodích a v kapkách deště. Olympiádu zažehli Riner a Pérecová

Zahájení, které nemá obdoby. Poprvé v historii se slavnostní ceremoniál přesunul mimo stadion. Sportovci, na něž nezvykle dopadaly kapky deště, na lodích připluli na dohled Eiffelovy věže. Po chvilce...

26. července 2024  18:35,  aktualizováno  27.7

Smráká se nad Pogačarem s Vingegaardem? Novinka zaujala i Armstrongova kata

Úsměvná historka na úvod. Nedělní ráno v Aspenu v Coloradu. Jistý Lance Armstrong sedí v křesle a nevěřícně sleduje dojezd královské pyrenejské etapy na Plateau de Beille. Kulí oči na letícího Tadeje...

19. července 2024  7:59

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Absolutní dominance. Pogačar je potřetí šampionem Tour, kraloval i časovce

Tour de France 2024 je minulostí. 111. ročník vyvrcholil netradičně kopcovitou časovkou z Monaka do Nice. Stejně jako Tadej Pogačar dominoval uplynulým třem týdnům, nenašel přemožitele ani v nedělní...

21. července 2024  14:35,  aktualizováno  19:59

České trio na odchodu z NHL? Nabídky se nehrnou, řeší se návraty do Evropy

Martin Nečas není jediný, kdo čeká v NHL na smlouvu. Zatímco jeho pokračování mezi hokejovou elitou lze považovat za stoprocentní, další Češi takovou jistotu nemají. Proto není divu, že se jména...

23. července 2024  13:07

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vajíčka a klobásky na příděl. Je to málo, kritizují sportovci olympijskou kantýnu

Jídelna v olympijské vesnici v Paříži je pod palbou stížností sportovců. Provoz v metropoli země proslavené svou gastronomií musel zvětšit porce a zlepšit dodávky potravin poté, co si někteří...

25. července 2024  12:46

Zahájení na lodích a v kapkách deště. Olympiádu zažehli Riner a Pérecová

Zahájení, které nemá obdoby. Poprvé v historii se slavnostní ceremoniál přesunul mimo stadion. Sportovci, na něž nezvykle dopadaly kapky deště, na lodích připluli na dohled Eiffelovy věže. Po chvilce...

26. července 2024  18:35,  aktualizováno  27.7

Menšík před Paříži vypadl v semifinále v Umagu, první titul slaví Andrejevová

Tenista Jakub Menšík si v olympijské generálce v Umagu finále nezahraje. V semifinále antukového turnaje osmnáctiletý prostějovský rodák prohrál 4:6, 1:6 s favorizovaným Italem Lorenzem Musettim.

26. července 2024  16:34,  aktualizováno  23:03

Olympiáda zahájena i v Praze. Petřínská rozhledna se zahalila do barev Francie

Zatímco se na řece Seině v Paříži plavily desítky lodí se sportovci během oficiálního zahájení olympijských her, připojila se na dálku ke slavnostnímu ceremoniálu i Praha. Petřínská rozhledna se...

26. července 2024  22:50

Češi o zahájení na Seině: Krásný zážitek, jen nám ho trochu pokazil déšť

Paříž (Od našeho zpravodaje) Roli čestného vůdce výpravy zažil už při hrách v Riu, kde slavnostní zahájení probíhalo na stadionu. V pátek večer v Paříži judista Lukáš Krpálek mával s českou vlajkou vykloněný z lodi plující na...

26. července 2024  22:39

Už nikdy nevyhazujte zeleninu z lednice: Přečtěte si, jak prodloužit trvanlivost.
Už nikdy nevyhazujte zeleninu z lednice: Přečtěte si, jak prodloužit trvanlivost.

Potravinové dózy jsou nepostradatelnou součástí každé domácnosti. Jak ale zajistit, aby v nich potraviny zůstaly dlouho čerstvé? Na to jsme se...

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s...

Ruská kráska Sofja Lebeděva šla donaha v seriálu Vikingové: Valhalla

Bývalá gymnastka Sofja Lebeděva (30) potěšila fanoušky seriálu Vikingové: Valhalla, když se v jedné ze scén nového dílu...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí...

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera...

Olympiáda je festival sexu pro sportovce, potvrzují bývalí účastníci

Olympijská vesnice mi dala za dva týdny víc sexu než zbytek mého života, tvrdí bývalý olympionik Matthew Syed....